Societat

L'Europa laica i el pluralisme de religions, a debat

La Fundació Joan Maragall organitza un simposi sobre Estat i religions

Es parla del repte de la governabilitat

Es donen perspectives des de la filosofia, la política i el dret

El repte que planteja, avui, l'eclosió del pluralisme religiós en les societats democràtiques actuals ha centrat el simposi sobre Estat i religions que ha organitzat la Fundació Joan Maragall (FJM) i que va acabar abans-d'ahir. El simposi, en què han participat professors com ara Christian Joppke, de la Universitat de Berna, Alessandro Ferrara, de la de Roma, Detlet Pollack, de la de Münster, Camil Ungureanu, de la UPF, i Maria del Mar Griera, de la UAB, ha volgut incentivar el debat i la reflexió sobre l'auge religiós i les societats occidentals. “Ens trobem davant d'un nou repte de governabilitat que cal analitzar des de diverses disciplines”, diu la Fundació Joan Maragall; d'aquí que, en els diversos debats que s'han fet, s'hagin donat perspectives des de la filosofia, la sociologia, la política i el dret.

La Fundació Joan Margall parteix de la base que el compromís d'Europa amb la llibertat de consciència i religiosa imposa noves obligacions a les institucions polítiques i jurídiques, nacionals i internacionals. “Les minories religioses –diu– majoritàriament procedents de la immigració, manifesten de manera insòlita els inevitables biaixos que es produeixen en les lleis i en el funcionament administratiu. És oportú, doncs, reflexionar sobre la discriminació i els límits de l'acomodació perquè siguin raonables a les exigències derivades de les creences religioses. No es pot obviar en aquest context la dificultat de conjuminar els valors d'universalitat a què aspiren els sistemes liberals amb l'acomodació de les minories culturals i religioses.”

La Fundació Joan Maragall creu que cal estudiar de quina manera les diverses versions de laïcitat que vivim actualment mostren una major sensibilitat pel fet religiós i quin és el tractament que mereixen les minories en els diversos contextos sociopolítics.

LA XIFRA

13
religions diferents
hi ha avui a Catalunya. Gestionar aquesta diversitat és un gran repte pels governants.

Els bisbats catalans i la Bíblia

El rector de l'Ateneu Universitari Sant Pacià, el biblista Armand Puig, va dirigir dijous passat una meditació bíblica sobre la façana del Naixement de la Sagrada Família davant més de mil persones que no es van voler perdre un dels actes centrals de la Setmana de la Bíblia.

Abans- d'ahir es va fer un altre dels actes més importants d'aquesta setmana a la Catedral de Barcelona de la mà de l'arquebisbe Joan Josep Omella i avui vol ser un dia on també es posi de relleu la centralitat de la Paraula de Déu en totes les celebracions litúrgiques a les parròquies de Catalunya. La Setmana de la Bíblia l'han organitzat els bisbats catalans i diverses entitat eclesials catalanes del 21 al 27 de novembre passats amb l'objectiu de difondre un dels llibres més universals. “La Bíblia és un llibre per a tothom, no només per als qui creuen”, és el missatge que han volgut difondre els bisbats catalans per tal de donar a conèixer aquest text fundacional d'Occident.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

INFRAESTRUCTURES

Avança l’estació de l’L9 I l’L10 a la plaça Maragall

Barcelona
Informació especial

La Universitat de Girona incrementa la seva oferta acadèmica

Estat Francès

Esclaten violentes protestes a Martinica per l’augment del cost de la vida

Barcelona
Successos

Justícia convoca una reunió d’urgència arran del suïcidi d’un pres a Lledoners

Barcelona

La Taula de Mobilitat i Ús Públic de la Garrotxa reivindica el bus Rumbus

LA GARROTXA
la crònica

Les delícies de la cuina d’aprofitament

L’AENTEG trasllada la seva seu i estrena identitat corporativa

GIRONA
SOCIETAT

Trànsit preveu que 460.000 cotxes sortiran de l’àrea de Barcelona en un pont de la Mercè marcat per la pluja

BARCELONA
ciència

La UB i el VHIR s’alien per crear pell humana bioimpresa

Barcelona