Societat

PHILIPPE JUVIN

PORTAVEU DELS REPUBLICANS A L'EUROCAMBRA

“L'islamisme radical posa a prova la societat”

“Per què estan menys integrats que els seus pares o avis, que van arribar sense ni tan sols parlar francès?”

“Alguna cosa falla amb els sondejos quan es produeixen aquestes sorpreses”

Qui nega el problema amb la immigració enganya els immigrants

Metge anestesista, Philippe Juvin (Orleans, 1964) és el portaveu d'Els Republicans a l'eurocambra. Alcalde de la Garenne-Colombes, ha passat pel Via Europa d'El Punt Avui Televisió. Ahir va votar Fillon, en la segona volta de les primàries per triar candidat presidencial.

Veurem Thatcher ressuscitada a l'Elisi?
Li asseguro que, si guanyem les presidencials, veurem un veritable canvi, massiu, una alternança de debò. I si d'això en vol dir thatcherisme doncs sí, llavors és thatcherisme. Però Thatcher va ser premier fa més de 25 anys, no sé si podem comparar-ho tan alegrement.
Merkel, en tot cas, hi tindrà un aliat, si Fillon és president.
Arreu d'Europa l'economia es recupera i en els darrers dos anys s'han creat vuit milions de llocs de treball: al Regne Unit tenen plena ocupació, com a Alemanya o als EUA, però a França l'atur és massiu. Si tens 18 anys, no pots estar segur de trobar feina i, si en tens 50 i la perds, pots estar segur que no en tornaràs a trobar. I, a més, la despesa pública és massa elevada i, si no la reduïm, no ens en sortirem: si depenem del finançament extern, si estem endeutats, no podem ser independents. Espanya ha fet esforços molt dolorosos que han donat els seus fruits.
Les primàries de la dreta sembla que les hagi guanyat el FN, perquè vostès s'han lepenitzat...
La dreta republicana sempre hem defensat el model de civilització occidental, també quan governàvem, abans d'Hollande. La prohibició de dur vel integral, de tapar-se la cara als espais públics, la vam aprovar nosaltres! L'islamisme radical està posant a prova la nostra societat. El burquini, l'hem prohibit nosaltres! És fals dir que copiem Le Pen!
Els gihadistes dels últims atacs són francesos...
I han anat a l'escola francesa, el nostre sistema educatiu ha fallat. Per què estan menys integrats que els seus pares o avis, que van arribar fa dues generacions, sense ni tan sols parlar francès ni tenir la nacionalitat? Tenim un islam radical que veu en la societat francesa i occidental el seu enemic. Els meus besavis eren italians i mai no van aprendre l'italià a l'escola, van aprendre el francès. El problema no és la immigració en si, sinó la capacitat d'integrar les onades d'immigrants. Els que diuen que no hi ha cap problema amb la immigració no només s'enganyen a ells mateixos, sinó també els immigrants. I no hi ha pitjor enemic que el fals amic que et diu que tot anirà bé.
I per què no es presenten plegats, amb Le Pen, si ho veuen igual?
Hi ha una diferència fonamental: nosaltres no volem sortir de la Unió Europea, perquè creiem que defensar la identitat d'una civilització amb 2.000 anys d'història és compatible amb el fet de ser oberts. I, si volem continuar pintant alguna cosa al món, amb només 63 milions d'habitants no podem anar sols, desapareixerem! Els que volen tancar fronteres, construir murs, per resoldre el problema no han entès res.
Quina lliçó han après, amb el triomf de Trump?
Que alguna cosa falla, amb els sondejos. Pretenen dictar als electors què han de votar! Fa només tres setmanes, Fillon tenia només un 12% de suport, i ara potser serà president de la República. És important entendre que els votants estan farts que els diguem què poden escoltar i fer, i què no. Són lliures!
Si governen, com reaccionaran a la independència de Catalunya?
Cada país és independent i gestiona la seva sobirania com vol. Però el meu consell és que, davant de tantes amenaces i perills comuns, no podem cometre l'error de dividir-nos, perquè en el fons els valors que compartim són considerables.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia