Societat

sanitat

prevenció

Més tractaments preventius contra l'epidèmia de la sida

A falta d'una vacuna efectiva contra el VIH, els experts insisteixen en la necessitat d'incorporar noves teràpies per minimitzar l'impacte

La resistència al tractament, un dels esculls a superar

L'any passat es van registrar 865 noves infeccions del virus d'immunodeficiència humana (VIH) a Catalunya, fet que situa la seva taxa d'incidència en 12 casos per 100.000 habitants. A tot el món, cada any s'infecten amb el VIH 2 milions de persones. Tot i que en les últimes dècades s'ha avançat molt en el tractament contra la sida, els experts encara no veuen en l'horitzó la victòria absoluta contra la malaltia. Continua sent una epidèmia.

Els motius són múltiples. Més enllà del fet de no tenir encara una vacuna efectiva i que, com diu Josep Maria Gatell, responsable de l'atenció de la infecció del VIH i la sida de l'hospital Clínic, “tampoc no la tindrem en els propers cinc anys”, hi ha factors vinculats amb la prevenció que impedeixen minimitzar l'impacte.

Des de fa dos o tres anys l'Organització Mundial de la Salut (OMS) està insistint en la necessitat d'identificar totes les persones infectades. “Una persona infectada que rep el tractament i hi respon és difícil que ho pugui transmetre”, explica Gatell. L'OMS, que ha conclòs que almenys el 40% dels portadors no saben que ho són, s'ha marcat com a objectiu per l'any 2020 haver identificat el 90% dels infectats i haver-ne tractat el 90%. “Això, que sembla més fàcil al món occidental, tampoc és tan fàcil i és un tema en què hem d'insistir en els propers anys”, comenta Gatell, que insisteix, a més, en la necessitat que les autoritats sanitàries intensifiquin també les campanyes de prevenció bàsica per canviar les conductes sexuals, ja que la pràctica sexual és la via de transmissió del virus en el 85% dels casos –el 64%, per la pràctica homosexual, i el 21%, per l'heterosexual–. “És important reconèixer que en part aquesta prevenció ha fallat i cal intensificar les mesures clàssiques de prevenció”, subratlla Gatell.

Hi ha una tercera via per intentar minimitzar l'impacte, segons Gatell. I és oferir un tractament preventiu específic a les persones que tenen risc d'agafar la sida. “És un tractament amb la combinació de dos antiretrovirals que ja ha estat aprovat per l'Agència Europea del Medicament”, explica l'expert. Aquest tractament és car, però “té una bona relació cost-eficàcia i a més cal posar-lo a l'abast de les persones que el necessiten”. Encara no s'ha pres cap decisió a l'Estat espanyol, però Gatell adverteix que és important implementar bé les mesures preventives “per minimitzar l'impacte d'aquí a cinc o deu anys”.

Per eradicar l'epidèmia, hi ha un altre factor que en els últims anys ha emergit, i és la resistència als tractaments, que, segons l'OMS, als països amb renda baixa o mitjana pot superar el 37% de les persones infectades. Roger Paredes, metge i investigador principal d'IrsiCaixa, assegura que si no s'aconsegueix revertir aquesta tendència es pot produir la paradoxa que, “disminuint la incidència amb tractaments cada cop més potents, les resistències poden empitjorar la situació”. De fet, l'increment de virus resistents ha comportat un estancament en la xifra de les noves infeccions durant els últims cinc anys i l'OMS calcula que les resistències emergents podrien causar 420.000 morts en els propers cinc anys, ja que a hores d'ara un 15% de les persones que s'infecten ho fan directament amb un virus resistent. Des d'IrsiCaixa es treballa per buscar plataformes tecnològiques per mesurar la càrrega viral de les persones en tractament i detectar-ho a temps si aquest falla.

LA XIFRA

865
persones
es van infectar amb el virus de la sida l'any passat a Catalunya. A tot el món van ser 2 milions.

LA FRASE

Partim de la base que no tindrem vacuna en els propers cinc anys, així que cal molta prevenció
Josep Maria Gatell
responsable de sida de l'hospital clínic de barcelona

Estabilitat en les infeccions durant l'última dècada

En els últims deu anys les infeccions s'han mantingut estables. A l'Estat espanyol es calcula que viuen amb la infecció entre 130.000 i 160.000 persones, una quarta part no diagnosticades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva