Societat

tribunals

medi ambient

Cabrera perd el litigi per la platja

Desestimada la demanda del consistori, que va reclamar responsabilitats ambientals al port de Mataró

Els grups decidiran avui si recorren al Suprem

Aquesta era una batalla judicial que pels seus actors recorda la història de David contra Goliat. L'Ajuntament de Cabrera de Mar va decidir el 2009 presentar una demanda contra l'Estat, la Generalitat i el port de Mataró per responsabilitats mediambientals per la regressió de la seva platja arran de la construcció del port de Mataró. La sentència de l'Audiencia Nacional ha desestimat la petició del consistori en considerar que no queda provat que sigui la construcció del port l'única causa de la pèrdua de la sorra del litoral de Cabrera.

La reclamació que al seu dia va fer l'Ajuntament apuntava com a responsables el mateix Ministeri de Medi Ambient, la Generalitat de Catalunya i el Consorci del Port de Mataró de la “desaparició i erosió constant de la platja” i sol·licitava que s'atribuís l'impacte ambiental per culpa de la construcció del port per reclamar actuacions de restauració i prevenció, com ara fer-hi reposició de sorres o construccions d'espigons. La demanda s'acompanyava d'estudis tècnics per demostrar que amb la barrera del port es trencava la dinàmica de sedimentació de la sorra. El consistori també denunciava que mai s'haguessin portat a terme actuacions de restauració ambiental tal com es va acordar abans de la construcció portuària l'any 1988.

No és un cas únic

Però, en la seva resolució, la jutgessa considera que no hi ha una relació entre la construcció del port i l'impacte ambiental, ja que aquest fet, la pèrdua de la sorra, no es produeix únicament a Cabrera sinó a d'altres punts del litoral i que el motiu serien diferents causes, no només la construcció dels ports.

A més, segons es recull en la resolució, la llei a què es fa referència i en la qual s'empara l'Ajuntament per compensar els danys ambientals ha de ser per causes que es generin de l'activitat del port, ja que és “per cobrir episodis puntuals de contaminació i derivats de les activitats que s'hi fan”. La sentència considera que no existeix cap vincle entre l'activitat de la gestió del port i l'erosió de la platja.

Aquest és un dels arguments que assenyala en la seva defensa la Generalitat, que a més recorda que el port es va construir abans que entrés en vigor aquesta llei. Des del Consorci del Port també s'apunta a múltiples causes per l'erosió de la platja abans que es fes el port. També al·lega en la seva defensa que s'han fet actuacions per transvasar sorres sempre que ho ha demanat l'administració.

En la resolució, la jutgessa no entra a determinar si la manca de mesures per part del gestor del port i la Generalitat provoca la regressió de la platja de Cabrera perquè entén que aquest seria un altre tema a tractar per “incompliment d'obligacions concessionals” i no pas de l'impacte causat per l'activitat econòmica que genera el port.

Possible recurs

L'alcalde de Cabrera de Mar, Jordi Mir (PDECat), feia ahir una doble lectura de la sentència en espera de reunir-se avui amb tots els grups municipals. “Avui decidirem si presentem recurs al Suprem o donem el litigi per tancat”, apuntava. Tot i això, l'alcalde no obviava que es posa de manifest la “manca de jurisprudència” pel que fa a responsabilitats ambientals. “S'atribueix que la culpa de l'erosió de la platja no és únicament del port, però també es pot interpretar que tot i no ser l'únic és el principal”, explica l'alcalde. Des del consistori s'assenyalen els greus perjudicis de no tenir platja més enllà de l'impacte ambiental, per l'economia i el turisme, sense tenir un passeig estable o la certesa de posar guinguetes a l'estiu.

1991
Van finalitzar les obres i el 1994 la concessió va revertir a la Generalitat i es va crear el Consorci del Port
1988
Es va iniciar el port de Mataró amb una concessió d'explotació per trenta anys

El temporal aporta sorra a Vilassar de Mar

A banda de Cabrera de Mar, els temporals acostumen a castigar la resta de platges de la zona del Baix Maresme. En l'últim que hi ha hagut, però, la sorpresa ha arribat a Vilassar de Mar, que normalment té una platja més aviat minsa. I és que les onades han deixat aquests dies uns deu metres de platja en el tram comprès entre l'estació de tren i l'ajuntament. D'altra banda, tant a Premià de Mar com al Masnou es produeix un problema doble. I és que tots dos municipis tenen una part de les seves platges amb excés de sorra, a la zona de la banda nord, mentre que en un altre punt –a la banda sud del terme municipal– la sorra és més aviat escassa. A Premià de Mar, el darrer temporal ha agreujat la situació de falta de sorra a la platja al tram que comprèn el nucli antic fins a l'estació de tren.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES