Societat

Catalunya provarà el 2017 la pastilla per evitar la sida

Participarà en un estudi estatal per valorar-ne l'eficàcia

Les farmàcies fan més d'11.500 proves des del 2009

Ahir, mentre se celebrava al Palau de la Generalitat l'acte institucional del Dia Mundial Contra la Sida, a la plaça Sant Jaume la Plataforma Gais Contra el VIH reclamava al govern que faciliti als col·lectius de risc la profilaxi prèvia a l'exposició (PrEP), una pastilla per evitar el contagi que ja ha estat aprovada per l'Agència Europea del Medicament, però que encara no està disponible a l'Estat espanyol.

Arran de la insistència d'aquesta demanda, que es reclama fins i tot de les instàncies mèdiques, el conseller de Salut, Antoni Comín, va anunciar que l'Agència de Salut Pública ja participa activament en l'elaboració del protocol i en el finançament d'un estudi d'implementació a escala estatal que tindrà lloc durant el 2017. Comín va subratllar que “per prendre decisions s'ha de valorar la viabilitat i l'eficàcia de la implementació d'aquesta tècnica”, i va destacar que “els estudis d'implementació són necessaris per tenir més coneixement entorn de la població diana del tractament, els circuits d'ús, l'adherència i els programes de prevenció complementària”. El conseller també va explicar que en la convocatòria actual del PERIS s'han presentat alguns estudis pilot sobre l'ús de la PrEP.

Durant l'acte institucional es va desplegar un tapís a les façanes de l'Ajuntament i el Palau de la Generalitat. Comín va destacar “el compromís inequívoc” del govern en la lluita contra la sida i ho va exemplificar amb el Pla d'Acció enfront del VIH i Altres Infeccions de Transmissió Sexual 2016-2020, aprovat recentment per la Comissió Interdepartamental de la Sida a Catalunya.

Els principals reptes d'aquest pla, segons va destacar ahir Comín, són reduir el nombre de noves infeccions, detectar-les precoçment i reduir el retard diagnòstic, així com la lluita contra l'estigma de la malaltia i la millora en l'atenció integral i la qualitat de vida de les persones que viuen amb la malaltia.

D'altra banda, ahir el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya va fer públic un comunicat en què quantifica el nombre de proves de detecció precoç amb un test ràpid que han fet les 129 oficines de farmàcia des que es va instaurar el programa l'any 2009. En total, les farmàcies han fet 11.516 proves i 119 han resultat reactives. Això representa una taxa de 10 casos per cada 1.000 habitants que s'han fet la prova.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
infraestructures

L’estació del Nord de Barcelona es remodela i queda tota a planta baixa

barcelona
Serveis

Reforcen la cobertura 5G al litoral de Barcelona coincidint amb la Copa Amèrica

BARCELONA

Un marcador diferencia entre celiaquia i sensibilitat al gluten

Terrassa
SOCIETAT

L’ACA estudiarà com reduir el risc d’inundació del Monestir de Montserrat

Monistrol de Montserrat
ECONOMIA

Màxim recàrrec turístic a partir d’octubre: 4 euros per persona i nit

BARCELONA

Un estudi vincula mala salut i deteriorament emocional durant la pandèmia

GIRONA
salut

La barreja d’esport i música, per lluitar contra l’estigma de les malalties mentals, aterra al Berguedà

Olvan

El museu que més vocacions científiques genera està de celebració

Barcelona

La UE fixa el rumb cap a una IA a dues velocitats

Barcelona