Societat

Ciència

Més de 100.000 persones participen en un experiment mundial de física quàntica

El Big Bell Test s'ha coordinat des de l'Institut de Ciències Fotòniques de Castelldefels

Els resultats corroboren les prediccions de la física quàntica i refuten les crítiques d'Einstein

Més de 100.000 persones han participat en l'experiment mundial de física quàntica Big Bell Test , coordinat per l' Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) de Castelldefels. Segons els seus impulsors, la iniciativa ha servit per refutar les crítiques d'Albert Einstein a la física quàntica.

Dotze laboratoris d'arreu del món van posar dimecres en marxa el Big Bell Test (worldwide quantum experiments powered by human randomness) amb l'objectiu de demostrar experimentalment que el món microscòpic és tan estrany com prediu la física quàntica.

Segons ha explicat el professor de l'ICFO Morgan Mitchell la física quàntica diu que hi ha partícules que es comporten de manera aleatòria, que defineixen les seves propietats només quan les observem, i estableixen estranyes connexions immediates a distància amb altres partícules bessones. Unes teories qüestionades per l'eminent físic Albert Einstein, que les rebutjava de ple.

Durant les 48 hores en les quals ha estat 30 de novembre en algun punt del planeta, els participants han contribuït a l'experiment generant seqüències de zeros i uns a través d'un videojoc en línia amb el qual es buscava. Els científics esperaven aconseguir així, amb la participació de milions d'impredictibles accions humanes, una gran quantitat de cadenes de bits el més aleatòries possible.

Milions de bits aleatoris

Els voluntaris van finalitzar aquest dimecres més de mig milió de partides i van generar més de 90 milions de bits, una xifra que ha triplicat les expectatives inicials de l'equip científic.

Cadascun d'aquests senyals ha controlat directament i en temps real les condicions experimentals dels laboratoris. Així, els participants, mitjançant els seus bits, han mogut miralls, filtres polaritzadors, retardadors, elements que es troben en una taula òptica i han incidit sobre el tipus de mesures que es fan sobre els diferents sistemes quàntics a cada laboratori.

En aquest experiment inèdit i pioner, els participants han proporcionat als científics, des d'ordinadors particulars de tot el món, milions de decisions impredictibles i independents amb les quals efectuar les mesures sobre les seves partícules.

Segons els investigadors de l'ICFO, aquesta independència és una característica crucial perquè les conclusions dels test de Bell siguin vàlides.

Mitjançant aquestes mesures facilitades pels participants, els científics han tingut la possibilitat de comprovar si les seves partícules estaven o no entrellaçades per l'“acció fantasmal a distància”, una premissa que Einstein no podia acceptar.

El test de Bell consisteix en què els experimentadors han de fer les seves mesures amb l'ajuda de les decisions dels humans i calcular el “paràmetre de Bell” o paràmetre S.

Si el món és com diu Einstein, no aleatori i sense accions a distància, llavors S no pot superar un valor de 2. És a dir, S ha de ser sempre menor que 2. Una violació d'aquesta desigualtat (“menor que” és desigualtat) indica presència de fenòmens intrínsecament quàntics.

L'experiment ha aconseguit registrar més de 1.000 bits per segon, de manera estable, durant diverses hores. A primeres hores de la tarda ja alguns dels laboratoris havien aconseguit obtenir resultats preliminars, confirmant haver violat la desigualtat de Bell i per tant, refutant així Einstein i donant complet suport a les prediccions de la física quàntica.

Mitchell ha comentat que “el projecte ha requerit contribucions de moltes persones en àrees molt diferents: els científics van portar els seus experiments a nous límits, el públic generosament ens va donar el seu temps contribuint a la ciència i els educadors van trobar noves formes de comunicar i unir aquests dos mons”.

“Estic realment encantat amb totes les coses diferents que hem après gràcies al Big Bell Test”, ha celebrat.

L'investigador de l'ICFO i instigador del projecte, Carlos Abellán, s'ha mostrat entusiasmat: “El nivell de participació que hem obtingut ahir per al Big Bell Test és completament sorprenent i sense precedents. Espero amb gran expectació veure els resultats que rebrem de tots els laboratoris”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia