Societat

L'Europol avisa dels cotxes bomba d'Estat Islàmic

El servei de seguretat europeu considera que l'organització terrorista inclourà també segrestos i extorsions en les pròximes accions

Els atacs intentaran provocar pèrdues econòmiques

El grup terrorista Estat Islàmic podria afegir els atemptats amb cotxe bomba al seu modus operandi en els seus futurs atacs contra països de tota la Unió Europea, segons avisa un estudi difós ahir per l'Europol. “Els atacs de París i de Brussel·les van demostrar que els terroristes que actuen en nom d'EI són capaços de planificar atacs complexos i efectius, i altres possibilitats imminents inclouen l'ús de cotxes bomba, segrestos i extorsions”, indiquen els experts antiterroristes d'aquest servei de seguretat. Per arribar a aquestes conclusions, l'Europol es basa en les investigacions fetes a l'entorn dels gihadistes que el novembre del 2015 van atemptar a París i hi van matar 132 persones, i que, segons la policia, tenien plans per instal·lar un cotxe carregat d'explosius en algun lloc de França.

L'informe identifica dos tipus d'objectius prioritaris per als terroristes: els de caràcter simbòlic, com les forces de seguretat, i els comesos de manera indiscriminada, contra la població civil. Aquesta estratègia desplaça a un lloc secundari les accions contra les infraestructures, com ara les xarxes elèctriques i les centrals nuclears, o fins i tot els ciberatacs, perquè tenen un menor impacte social.

Estat Islàmic també té en compte les conseqüències econòmiques dels atemptats, que repercuteixen en la caiguda del turisme, tant a fora de la Unió Europea –com ha passat a Tunísia, Egipte i Turquia– com a dins –com en els casos de França i Bèlgica–. A això, cal afegir-hi que l'amenaça del terrorisme islamista ha elevat de manera significativa els pressupostos que els diferents governs destinen a la seguretat i la prevenció.

Pel que fa al perfil dels terroristes que passen a l'acció, l'Europol avisa que no són necessàriament “profundament creients”, que tampoc reben ordres de manera directa i que mantenen contacte amb altres organitzacions terroristes o grups criminals escampats per tot el planeta.

LA XIFRA

132
morts
van causar els atacs del 13-N a París. Els terroristes havien planificat també emprar un cotxe bomba.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.