Societat

Criteris dispars a les escoles per als dies de l'‘aqüeducte'

La diversitat de festes dels estudiants fa de la setmana un maldecap

Costa mantenir l'atenció dels nens a classe

Si la diversitat de combinacions de dies de festa i ponts dels treballadors ja complica, en molts casos, l'organització de les famílies, la disparitat de criteris de les escoles converteix, sovint, la setmana de la Puríssima en un veritable trencaclosques difícil d'encaixar. En el millor dels casos, hi ha localitats que tendeixen a fer el pont al principi de la setmana o al final. Cada centre, però, té la potestat de triar la combinació que més li convingui i gairebé cap s'agafa la setmana sencera de festa.

Aquest any, el calendari és especialment capritxós perquè, en caure els dos dies festius en dimarts i dijous, el pont, si se'n fa, té exactament el mateix nombre de dies si s'opta pel principi de la setmana que pel final. Tot plegat obliga els pares a fer grans equilibris per gaudir dels dies de festa, atendre els nens i treballar.

En altres ocasions que s'han donat circumstàncies similars, un nombre apreciable d'estudiants no ha anat a l'escola, l'institut i la universitat. Els mestres en són conscients i molts adapten les classes a aquestes condicions.

Al marge de les possibles absències, des del punt de vista pedagògic, els docents es queixen de les dificultats que tenen per mantenir l'atenció d'uns alumnes que treuen el cap a classe un dia sí i un altre no. Com més petits són els nens, més es nota el trencament del ritme escolar. A secundària, en canvi, l'aqüeducte del desembre coincideix amb el final de la primera avaluació, una època de transició cap a la segona, que mitiga els efectes del pont.

A les universitats, cada facultat té un criteri diferent a l'hora d'establir les festes. En algunes, on hi ha molts alumnes de diversos llocs del país, hi haurà una activitat molt escassa o nul·la durant tota la setmana, ja sigui perquè les aules romandran tancades o bé perquè els estudiants aprofitaran per passar uns dies a la seva casa familiar o per marxar de viatge.

Cada cop que hi ha aqüeductes, com per exemple el d'aquests dies, revifa el debat sobre la necessitat de racionalitzar el calendari escolar. N'hi ha que proposen, en la línia del que també es reclama per a les empreses, que es concentrin els dies festius els dilluns, i d'altres que demanen unes vacances que tinguin més en compte els ritmes educatius. Molts pedagogs veuen massa llargues les vacances d'estiu i troben a faltar períodes curts de festa repartits durant l'any. A Catalunya, el març de l'any 2011 es va fer una setmana blanca que no va reeixir per la falta de coincidència amb les vacances dels adults.

LA XIFRA

3
dies
festius de lliure disposició té cada centre per distribuir equitativament entre els tres trimestres.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETat

Acampada al claustre de la UB per denunciar “el genocidi del poble palestí”

BARCELONA
infraestructures

Renfe planta al Govern a una reunió excusant-se en les eleccions

barcelona
Societat

Mor Pere Torrents, veí de Torrelles de Foix

URBANISME

El 80% dels edificis del Camp de Tarragona no han passat inspeccions

TARRAGONA

La prescripció d’activitat social en lloc de fàrmacs s'inicia al CAP Valldoreix

SANT CUGAT DEL VALLÈS
URBANISME

Amics de la Rambla es queixa de les mancances de manteniment

BARCELONA
comissió europea

Astrazeneca demana la CE que retiri la seva vacuna contra la Covid-19

barcelona
societat

Identifiquen una nova forma genètica de l’Alzheimer

barcelona
societat

Prop de 700 aportacions ciutadanes per al futur parc de Prades

MONTBLANC