Societat

El PP assaja nous cants de sirena sobre Catalunya

El ministre Rafael Catalá assegura que se sentiria “còmode” amb una nova definició de Catalunya

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, i el nou portaveu del PP al Parlament de Catalunya, Alejandro Fernández, van ser els encarregats de mantenir ahir viva la nova estratègia política marcada per la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Sanatamaría, que ha hissat la bandera del “diàleg” com a nova forma de relació entre l'executiu espanyol i la Generalitat de Catalunya. D'aquesta manera, el ministre Catalá va assegurar que el govern espanyol estaria “còmode” amb una nova definició de Catalunya dins dels conceptes que estableix la Constitució entre “comunitats autònomes, nacionalitats i regions”, conceptes que “en uns plans són jurídics i en uns altres no”.

Catalá va mostrar la seva disposició a obrir el debat sobre la possible reforma constitucional però va deixar clar que les intencions del PP no són en cap cas les d'anar a un escenari de “no igualtat entre espanyols”. En declaracions a l'emissora COPE, el ministre va mostrar la disposició a explorar “un camí on les comunitats autònomes trobin un millor enquadrament dins de la Constitució”. Tot i parlar de reforems, Catalá va deixar clar “els principis de la igualtat de tots els espanyols i la unitat d'Espanya són pilars que no estan sotmesos a negociació”.

Si el cant de sirena de Catalá va anar pels camins de l'alta política, els del portaveu, Alejandro Fernández, van sobrevolar els de la política dels grans temes concrets. En aquest sentit, va assegurar que hi ha “marge per arribar a acords” entre els governs català i espanyol en temes tan importants com per exemple el de “les infraestructures, el finançament o l'educació”.

En unes declaracions al canal 3/24, Fernández va assegurar que es pot rebobinar fins al 2012, quan Rajoy va rebutjar la proposta de pacte fiscal feta per l'aleshores president Artur Mas. “Algunes coses plantejades aleshores no es van poder abordar per la situació econòmica però l'economia està millorant”, va dir.

Per la seva part, el conseller Raül Romeva va assegurar ahir que tot i el viratge estratègic del PP “som allà on erem”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia