Societat

documental

La història de la policia d'Olot, en un documental

La pel·lícula, que s'estrenarà dissabte, repassa l'evolució del cos des de la seva fundació, el 1890, fins al trasllat de la caserna a la seu actual, el 1988

Amb motiu del 125è aniversari de la creació del cos de vigilants d'Olot, precedent de la Policia Municipal, l'Institut de Cultura de la Ciutat (ICCO) ha editat un documental sobre la història d'aquest servei. Memòries de la policia municipal d'Olot no abasta, però, el període més recent, sinó que s'acaba el 1988 perquè –va afirma ahir el regidor Josep Gelis, en la presentació del treball– es tanca una etapa amb el trasllat de la caserna a l'actual ajuntament.

Dirigida pel periodista Eduard Miquel i produït per Zeba, la pel·lícula es nodreix del testimoni de tretze persones, moltes de les quals, agents jubilats o que han canviat de feina, així com policies en actiu, l'historiador Josep Murlà i el regidor responsable de l'informe per a l'última modernització del cos, Joan Albesa. També hi apareixen les filles de l'excap de la policia Samuel Merchan i el responsable de l'exposició que es va muntar aquest any amb motiu de l'efemèride, Marc Pons.

El documental, que forma part de la col·lecció Memòries de... no té un format físic i no es posarà a la venda, sinó que es podrà veure al web Olotcultura.cat. L'estrena serà dissabte a les 12 del migdia als cines Olot. L'entrada és gratuïta, però cal anar a retirar-la a Can Trincheria, al Teatre Principal o a l'esmentat web.

Abans i després del Seat 600

El periodista Eduard Miquel, en la presentació del documental, va assenyalar com a punt d'inflexió en la història de la policia local olotina la irrupció del popular Seat 600, a finals de la dècada dels cinquanta i principis de la dels seixanta. “Fins aleshores no havien evolucionat massa respecte del model inicial, eren una mena de serenos i poca cosa més, mentre que a partir d'aquell moment, van haver d'assumir el control del trànsit”, va indicar. L'origen del cos es remunta al 1890, any en què l'Ajuntament, amb Mariano Bassols d'alcalde, aprova la creació d'un equip de vigilants format per quatre homes i un caporal. Al final de la Guerra Civil, la plantilla era de 14 agents i als anys cinquanta es va decidir doblar-ne el nombre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Sonia Giménez
PRESIDENTA DE L’OBSERVATORI DE L’AIGUA DE TERRASSA (OAT)

“En la gestió de l’aigua cal valentia i requereix consens”

TERRASSA
INFRAESTRUCTURES

Comença l’obra de l’estació de busos de Lleida que es posarà en marxa el 2026

LLEIDA
Olot

El Cornamusam aposta per la programació de quilòmetre zero

Olot
Educació

L’Ajuntament de Badalona treu els estudis universitaris del Carme per posar-hi oficines

Badalona
OCi

La Fira d’Abril ignora la SGAE i no paga els drets d’autor

barcelona
GIRONA

Volen que l’edifici de la UNED sigui centre de dia i refugi climàtic

girona
salut

L’hospital del Mar demostra la conveniència de tallar el fre lingual

Barcelona
SAlut

Bellvitge fa la primera reducció d’estómac robòtica del país

L’Hospitalet de Llobregat
SOCIETAT

Les entitats d’ajut reclamen polítiques socials efectives als nous Parlament i govern

barcelona