Societat

Festes i tradicions

Parets ret homenatge als Pastorets en el seu pessebre

L'Agrupació Pessebrista de Parets inclou una cova plena d'efectes especials en el muntatge del pessebre monumental més gran sobre taula a Catalunya

“L'escena dels Pastorets l'estem treballant des de Setmana Santa, però és des de finals d'agost quan ens posem a treballar de ple en l'elaboració del pessebre”, explica Maria Valldeoriola, secretària de l'Agrupació Pessebrista de Parets. Des de dissabte passat ja es pot veure, a l'espai sota la plaça de la Vila, el 30è pessebre monumental de Parets del Vallès. Enguany, l'entitat ha tornat a crear dues ambientacions diferenciades. D'una banda, un paisatge verd d'estil cerdanyolenc i, de l'altra, un espai més àrid amb vegetació semidesèrtica de tipus marroquí. Per a cada edició, els membres de l'agrupació creen i posen sobre la taula un pessebre completament nou. En aquesta, han volgut retre homenatge a la figura de Folch i Torres i al centenari d'Els pastorets, i hi han dedicat un indret especial amb una cova, plena d'efectes que recordaran l'eterna lluita entre el bé i el mal. A més s'hi han incorporat noves construccions i masies que arrodoneixen estèticament el muntatge.

Al mateix espai també es podrà veure l'exposició del 5è concurs de pessebres, i una exposició de figures i complements relacionats amb el pessebrisme. Com en anys anteriors, el pessebre ocuparà 230 m² de superfície, que li confereix el rècord català de pessebre monumental sobre taula.

Enguany, i fins al dia18, es pot participar en el concurs de pessebres familiars. Cal fer la inscripció a l'adreça [email protected]. La valoració tindrà lloc entre els dies 19 i 22 de desembre i els guanyadors es donaran a conèixer el dia 8 de gener.

Els horaris

Caps de setmana i festius, d'11 a 13.30 i de 17 a 20.30 hores. Del 27 al 30 de desembre i del 2-5 de gener, obert a les tardes.

D'aquells 45 metres quadrats

M.J.R.

“Vam començar amb moltes ganes i pocs metres”, recorda Valldeoriola. El primer any, el pessebre de Parets del Vallès feia 45 metres quadrats. “La idea de muntar un pessebre va sorgir d'un grup de persones del poble que, a més de fer el pessebre a casa seva, havíem participat al pessebre vivent.”

El procés de construcció és molt laboriós, perquè, a excepció de les figures, tot està fet pels artesans de l'agrupació: cases, ponts, muntanyes, llacs, rius, efectes especials. A més, s'hi posen unes 800 figures. Cada any, més de 10.000 persones el visiten.

En l'actualitat, l'agrupació està formada per setze membres, “d'entre 25 i 80 anys”. Alguns, en estar jubilats, poden dedicar moltes hores a muntar el pessebre, d'altres fan tasques diverses. “Cada any unes 10-12 famílies participen al concurs de pessebres. Costa que s'engresquin però nosaltres els animem a fer el pessebre. No ja només pel seu valor religiós, sinó per un tema artístic. És una tradició que no es pot deixar perdre”, reflexiona Valldeoriola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva