Societat

universitats

La UdG mira cap al món

La internacionalització, principalment a l'arc mediterrani, a l'Amèrica Llatina i fins i tot a l'Àsia, són alguns dels reptes de futur

Es veu abocada, segons el rector, a proposar graus en línia per adaptar-se als nous temps

La Universitat de Girona (UdG) celebra avui el 25è aniversari de la seva creació amb importants reptes de futur en l'horitzó, entre els quals figura la resolució del concurs de creditors del Parc Científic i Tecnològic.

Amb tot, les dades sobre l'evolució del centre parlen per si mateixes (vegeu gràfic): s'ha passat d'uns 7.000 estudiants el curs 1992/93 als més de 15.162 que hi ha actualment, amb 38 graus i dues dobles titulacions. I una fita històrica: la creació de la Facultat de Medicina. Tot plegat marca un creixement transversal que va des del mateix concepte acadèmic fins al físic, amb 40.000 metres quadrats construïts. Una panoràmica que es complementa amb la visió dels quatre rectors, que parlen dels reptes que van haver d'afrontar en cada etapa històrica.

Mirant cap al futur

Ara mateix, però, una de les principals apostes és la internacionalització de la UdG i, en aquest sentit, es destaca la feina per crear vincles amb les universitats que formen part de l'arc mediterrani i, paral·lelament, les de l'Amèrica Llatina, amb l'establiment de relacions amb una xarxa de 37 universitats. Una aposta radical que també mira cap a l'Àsia, especialment cap a la Xina. Tot plegat, juntament amb la implementació de la tercera llengua, és, segons el rector, Sergi Bonet, “una aposta clara i decidida”. Des del 2013, ja amb l'actual equip rector, es van iniciar una sèrie d'accions en aquesta línia, com ara identificar set països llatinoamericans prioritaris, per les seves característiques socioeconòmiques, la grandària, l'aposta educativa i les relacions prèvies existents amb centres o grups de recerca de la UdG. Els escollits són Colòmbia, l'Equador, Mèxic, el Perú, Xile, el Brasil i l'Argentina. En segon lloc, s'han analitzat les universitats d'aquests països en funció de paràmetres com ara la qualitat docent i de recerca, la grandària, la internacionalització i les relacions prèvies existents amb centres o grups de recerca de la UdG, per tal de determinar quines podien ser objecte d'atenció prioritària i en quins àmbits en cada cas.

Tot això, amb la possibilitat d'assistir de manera no presencial a les classes, ja que, segons Bonet, la universitat està abocada a treballar per poder oferir formació en línia. En aquest sentit, els cursos gratuïts massius en línia ja en són un avançament

Videojocs, doble titulació internacional i moda

Una novetat important, i recent, ha estat la creació del nou grau en videojocs, que pretén que l'estudiant adquireixi una formació bàsica en competències pròpies de la tecnologia de la informació, però també de la comunicació, així com en el procés creatiu dels arguments dels videojocs.

També s'ha creat la primera doble titulació d'un grau internacional a la Facultat d'Infermeria. Aquesta doble titulació permetrà a estudiants d'infermeria aconseguir un títol de grau expedit per la UdG i per la Universitat Andrés Bello (UNAB), de Santiago de Xile.

El creixement és, doncs, constant, així com l'adaptació a les necessitats del mercat. Una altra aposta, per exemple, és el grau en moda i disseny que s'està preparant, de 180 crèdits, i que es preveu que es pugui oferir a partir del curs 2019/20. Els estudis s'impartiran en un centre adscrit situat al Parc Científic de la UdG en català, castellà i anglès. També s'estan preparant convenis amb les universitats de Pequín i Northampton (Gran Bretanya) que ofereixen estudis similars.

Les campanes tornaran a tocar avui per la UdG

La Universitat de Girona celebrarà avui –i ja de manera oficial, tot i que encara no institucional– els actes amb motiu del seu 25è aniversari. A les dotze del migdia, i tal com va passar ara fa més de dues dècades, les campanes de la ciutat tornaran a tocar. A les quatre de la tarda hi haurà l'actuació de la colla castellera Xoriguers i l'equip de rugbi Aligots, tots dos de la UdG. A les sis tindrà lloc la festa, es presentarà la samarreta commemorativa i es donarà a conèixer el còctel que porta el nom de la universitat. Un moment important, perquè, a banda dels quatre rectors, hi assistiran membres de la comissió gestora que va donar forma a la UdG. Després, concert del Cor de la UdG i de l'Orquestra Maribel. Però els actes no acabaran aquí, perquè el gener de l'any vinent se'n celebrarà un altre, aquest sí ja més institucional, amb motiu de la publicació en el DOGC de la llei de creació de la UdG, ja que es va publicar el 15 de gener del 1992.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La Champions ja és aquí!

Girona

Les quatre finques on hi ha la llavor de l’agricultura del futur

Pacs del Penedès
SOCIETAT

Amplien a tot Catalunya el voluntariat de suport a la reinserció d’agressors sexuals

BARCELONA
Equipaments

Badalona inverteix 245.000 euros per millorar l’històric edifici del conservatori

Badalona
Sant Jaume de Llierca

Memòria del maqui Joan Platé Vergés

Sant Jaume de Llierca
SERVEIS

Malgrat de Mar s’estrena en la zona verda amb una prova pilot

MALGRAT DE MAR
SERVEIS

Calella pagarà la neteja de grafits en parets i façanes de particulars

CALELLA

L’impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles: fiscalitat verda per lluitar contra el canvi climàtic

Portu regala la Champions al Girona

Girona