Societat

Municipal

L'Ajuntament analitzarà si hi ha irregularitats en els vots a síndic per Terrassa

Demanen que s'anul·li el procés per vots suplantats per via electrònica i perquè no s'ha ajustat a la llei de consultes

Dos candidats es retiren i M. Isabel Cazorla rep més suports

El que havia de ser un model de transparència per escollir per primera vegada la figura del síndic de greuges municipal a través d'un procés de participació ciutadana s'està convertint en un guirigall des que a principis de novembre es va obrir el termini per presentar candidatures. Una sèrie d'entitats han demanat la nul·litat del procés en denunciar usurpació de la personalitat en el vot electrònic i considerar que el procés vulnera la llei 10/2014 del 26 de setembre de consultes populars no referendàries i altres formes de participació, ja que no existeix un reglament sobre la normativa a aplicar i no s'ha creat cap mecanisme de control, entre altres qüestions, un fet que ja ha provocat que dos dels vuit candidats que es van presentar hagin decidit no continuar en considerar que el procés s'ha “pervertit”, en paraules del ja exaspirant Joan Tamayo, i que també va secundar a les xarxes socials David Lobo.

Ahir a la tarda es va fer l'acte públic de recompte de suports virtuals i presencials que va donar com a guanyadora l'advocada Maria Isabel Cazorla, amb un total de 1.169 vots dels 3.257 rebuts, 1.151 dels quals els va obtenir per via electrònica. Ara la junta de portaveus serà la que haurà de valorar les capacitats dels aspirants, tenint en compte els suports rebuts, i finalment serà el ple municipal el que hi haurà de donar el vistiplau definitiu. Davant dels dubtes i les suspicàcies argumentades, el president de la comissió de Transparència, el republicà Carles Caballero, va convocar hores abans una sessió extraordinària per dijous vinent per “poder demanar informació i analitzar si hi ha hagut alguna irregularitat o mala praxi durant el procés d'elecció”. El portaveu del govern, el socialista Alfredo Vega, va assegurar, malgrat tot, que la decisió final sobre el procés serà dels portaveus, tot recordant que no es tractava de cap “elecció directa” per al càrrec de la ciutadania. Reconeixia que la plataforma digital Consensus, de Localret, que s'ha fet servir en altres processos, està pensada per a consultes propositives i no per a vots directes, i que s'està treballant en una d'específica amb altres municipis.

Dissabte passat, el Grup de Suport del Consell d'Entitats d'Acció Ciutadana, amb la participació de l'Observatori Ciutadà Municipal (OCM) i membres de l'Espai de Defensa dels Drets, entitats que van donar suport a la candidatura de Tamayo, van fer una roda de premsa al davant de l'ajuntament per denunciar les suposades irregularitats de falta de control del vot electrònic que garanteixi la seguretat en la identificació i que eviti suplantacions, fet que asseguren que han fet candidatures –sense especificar quines– que han recollit dades personals, DNI i dates de naixement per crear un correu electrònic i votar. Per això demanen que s'aturi el procés, que es faci una auditoria, que els deixin intervenir en la junta de portaveus i no renuncien a presentar una denúncia al Síndic de Greuges de Catalunya.

En aquest sentit, Vega va deixar clar que “tots són supòsits i rumors”, però que, a banda d'entrar aquest escrit de queixa, “no han presentat proves” ni tenen cap denúncia de ciutadans que els hagin suplantat.

Retrets des de l'inici pels suports rebuts i els debats

Des que es van conèixer les candidatures van començar les picabaralles. Primer d'alguns candidats, que consideraven que entitats com ara la Federació de Veïns o l'Observatori Ciutadà Municipal (OCM) haurien d'haver estat imparcials i no donar suport específic a Tamayo organitzant xerrades. També hi va haver queixes pel fet que l'Ajuntament no hagués promogut un debat entre tots els candidats, que finalment va acabar organitzant l'associació de veïns de Can Roca. Mentrestant, C's també amenaçava amb la impugnació perquè la informació del procés només estava en català.

Finalment el procés ha acabat amb un total de 3.257 vots rebuts, un 1,5%, del total de ciutadans que hi tenien dret. La periodista Anna Muñoz va ser la segona més votada, amb 1.035 suports, seguida per Tamayo, amb 829 vots.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

medi ambient

Un decret intenta fer més àgil el control de la sobrepoblació de conills, senglars o cabirols

Tàrrega
Infraestructures

Els veïns de Joan Miró exigeixen als partits un compromís per preservar el parc

Barcelona
medi ambient

Tarragona proposa una trentena d’activitats per conscienciar sobre el canvi climàtic

TARRAGONA

L'Ajuntament denuncia l'ocupació per fer-hi un casal de joves del magatzem dels Castellers

SANT CUGAT DEL VALLÈS
GIRONA

Tempesta i calamarsa a la Selva, el Gironès i el Baix Empordà

GIRONA
medi ambient

Denúncia a Fiscalia per la presència d’excavadores a l’Espai Protegit dels Muntanyans, a Torredembarra

Mor un home arran d’una baralla a la Barceloneta

BARCELONA

El Centre de Naixements de l’Hospital de Martorell torna a l’activitat

Martorell
educació

Educació registra més de 2.000 casos de violència escolar aquest curs

barcelona