Societat

solidaritat

Càritas multiplica per quatre l'ajuda d'aliments en 10 anys

L'entitat destina aquest any 2 milions a alimentació i prioritza la targeta prepagament per evitar l'estigmatització de la pobresa

Reclama una renda garantida de ciutadania i més parc de lloguer social

Els brots verds continuen quedant lluny de les famílies més vulnerables. Així ho constata un informe presentat ahir per Càritas Diocesana de Barcelona , en el qual es veu com s'han hagut de multiplicar per quatre en els últims deu anys les ajudes destinades a un aspecte tan bàsic com és l'alimentació: els 500.000 euros del 2007 s'han convertit en dos milions aquest any, i se'n beneficiaran 11.783 persones. En aquest apartat s'hi inclouen tant els ajuts econòmics directes com el finançament de menjadors socials i beques per a menjadors escolars, els ajuts d'aliments en espècies i també les targetes de prepagament perquè les famílies vagin a comprar.

Fràgils. L'alimentació com a dret de ciutadania és el títol de l'informe en el qual es recullen alertes, com ara que “les persones cada cop tenen més dificultats per accedir per elles mateixes a una alimentació suficient i equilibrada”. I també: “Si una persona s'alimenta exclusivament amb els aliments en espècie d'una entitat difícilment té una dieta suficient, sana i equilibrada. És a dir, podrà menjar, però no tindrà garantit el dret a l'alimentació”. Dues idees que també va exposar ahir l'adjunta a l'Acció Social de Càritas, Mercè Darnell, a les quals en va afegir d'altres com la necessitat que el govern avanci cap a una veritable renda garantida de ciutadania, perquè les famílies puguin cobrir totes les necessitats, no només la dels aliments.

Mentre no arribi aquesta renda garantida, però, tant Càritas com les altres entitats socials continuaran acompanyant les famílies vulnerables perquè rebin ajudes que no siguin estigmatitzadores i vagin recuperant autonomia. És en aquesta línia que, en el tema de l'alimentació, s'aposta cada cop més per la targeta prepagament, que es va posar en pràctica el 2013, i amb la qual la família empobrida va a comprar com qualsevol altra família en lloc de rebre lots de menjar. “Molts anys d'ajuda en espècie o en un menjador social –va insistir Darnell– no són una alimentació ni digna, ni equilibrada, ni sostenible. A més, hi ha el risc que la família desaprengui a controlar la seva economia domèstica”. Així, buscant que la família s'alimenti de forma autònoma i digna, aquest any ja hi ha 450 famílies que utilitzen la targeta. “Comporta poder fer la llista de la compra amb els fills, administrar el valor dels diners, cuinar amb els fills i compartir els àpats. Però, a més, donar vendes als mercats i comerços de proximitat”, va subratllar l'adjunta a l'Acció Social de Càritas.

Més pobresa severa

El director de Càritas Diocesana de Barcelona, Salvador Busquets, va obrir la roda de premsa recordant dades reveladores, com ara que la pobresa servera ha passat del 6,4% de la població el 2007 al 10,6%, aquest 2016 ; que més del 12% dels treballadors són pobres i que, mentre el 10% de la població més rica no ha reduït ingressos, el 10% més pobra els ha reduït un 28%. Davant d'aquest panorama i del patiment de les famílies, Càritas demana la posada en marxa de la renda garantida de ciutadana reconeguda a l'Estatut, un increment del parc d'habitatge social de lloguer i un mercat de treball més estable, tant en sous com en condicions laborals.

La renda garantida, que s'està discutint al Parlament, té la filosofia que cap persona estigui per sota del llindar de la pobresa. “Les ajudes parcials no donen seguretat –va argumentar Darnell–. Per la llum, pel lloguer, per al menjador escolar. La gent acaba anant a deu llocs i ha d'explicar deu cops la seva vida. Així no construeixes, només sobrevius.”

LES FRASES

El pessebre de Sant Jaume m'agrada, convida a mirar la fragilitat de la gent
Joan Josep Omella
arquebisbe de barcelona
La crisi està tenint un cost molt gran en el patiment de les famílies
Salvador Busquets
director càritas diocesana de barcelona

Evitar l'estigma i la culpabilització de la pobresa

La targeta de prepagament per comprar aliments en qualsevol establiment i sense cap estigma de ser una persona pobra no és una eina exclusiva de Càritas, tot i que sí que aquesta entitat va ser una de les primeres que la va introduir a Catalunya. El pla pilot va ser a la zona del Besós, l'any 2013.

Fa anys l'ajuda es donava amb un ingrés en el compte corrent, però hi havia hagut circumstàncies de persones que havien vist reduïda la renda mínima d'inserció pel fet de tenir un ingrés periòdic de Càritas, o que l'ajuda quedava embargada per deutes amb l'administració o amb entitats financeres. La targeta per a aliments dóna autonomia a les persones per decidir què volen comprar amb els diners que tenen. Cada mes disposen d'una quantitat que pot anar entre 150 i 250 euros. “Són persones que coneixem i partim de la confiança. Tothom vol el millor per la seva família”, defensa Mercè Darnell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.