Societat

Alemanya

atemptat

Atac mortal a Berlín

Un camió envesteix un mercat nocturn de Nadal i causa almenys nou morts i desenes de ferits

La policia deté un sospitós, sense confirmar que es tracti del conductor, i un copilot

mor en el xoc

La policia alemanya ha detingut un ciutadà paquistanès amb antecedents penals com a presumpte autor de l’atac amb un camió que ahir va causar una dotzena de morts i 45 ferits en un atemptat contra un dels mercats nadalencs més concorreguts de Berlín. El copilot, del qual no han transcendit dades, va morir en l’impacte.

Tot i que els cossos de seguretat alemanya donen per fet que es tracta d’un atemptat, no es descarta que l’home pugui haver comès un acte de bogeria. Tampoc se sap, en cas que es tracti d’una acció amb finalitats polítiques, si va actuar per iniciativa pròpia o en coordinació amb Estat Islàmic. El detingut va arribar a Alemanya el 2015 entre l’onada de refugiats que van arribat procedents del Pròxim Orient.

El camió tenia matrícula polonesa i anava carregat amb bigues d’acer. El fet que el punt on es va produir la tragèdia sigui la recta d’una carretera i que a l’hora que es va produir encara hi hagués força trànsit ha evitat que la matança hagi estat de majors proporcions.

El vehicle es va pujar a la vorera i es va encastar contra el mercat nadalenc ubicat a la Breitscheidplatz de la capital alemanya, prop de l'avinguda Kurfürstendamm, principal artèria comercial de l'oest de la ciutat. El vehicle, un Scania negre articulat, va irrompre al mercat, situat a l'exterior de l'església del kàiser Guillem, i va atropellar els visitants que s'hi havien aplegat. Segons fonts locals, la policia desplegada al lloc de l'incident va apuntar de seguida a un atac deliberat mentre es constatava la similitud amb l'atemptat gihadista de Niça de juliol passat, que va provocar desenes de morts i de ferits. 

Segons el relat policial, el camió va venir del carrer de Budapest i es va aturar davant de l'arbre de Nadal plantat al davant de l'església, que manté l'estructura parcialment en runes com a record dels bombardejos de què va ser objecte durant la Segona Guerra Mundial. El memorial és molt visitat pels turistes i està situat molt a prop del zoo, una altra gran atracció de visitants. En total, el vehicle hauria recorregut entre 50 i 80 metres en l'àrea del mercat. “Sens dubte, va ser un cop deliberat”, va assegurar el turista britànic Mike Fox citat per l'agència Associated Press, mentre altres testimonis insistien que el camioner no va fer res per frenar el vehicle.

Després de l'atac, que va tenir lloc sobre les 20.15 (hora local), la policia va evacuar la zona i un grup de voluntaris va organitzar punts d'informació pels que buscaven familiars. La policia temia també que, amb l'envestida, el camió hagués provocat també una fuita de gas.

Les primeres investigacions indiquen que el tràiler que va perpetrar l'atac tenia matrícula polonesa i que pertanyia a una empresa de repartiment d'aquesta nacionalitat. La companyia propietària va explicar que el camió havia sortit de Polònia en direcció a Berlín i que havien perdut el contacte amb el conductor a les 4 de la tarda (hora local), fet que alimenta les sospites que el vehicle hauria pogut ser segrestat. El director de l'empresa polonesa va confirmar més tard que el conductor registrat del camió és un cosí seu i que no és el sospitós detingut. Sí que podria ser, però, el passatger trobat mort a la cabina, ja que la policia va revelar al vespre que aquest últim era de nacionalitat polonesa.

En unes imatges publicades pel diari Berliner Morgenpost es podien veure les parades del mercat fetes malbé. En un altre vídeo de la mateixa empresa es veia un camió en el lloc del sinistre i ferits ajaguts. Poc després que saltés la notícia, la cancellera alemanya, Angela Merkel, va manifestar la seva commoció per les víctimes i va estar en contacte permanent amb el ministre d'Interior, Thomas de Maizières, i amb l'alcalde-governador de Berlín, el socialdemòcrata Michael Müller, segons va informar en un missatge a Twitter el portaveu de la cancellera, Steffen Seibert. L'alcalde de Berlín, al seu torn, també va reaccionar commogut a l'atac. Va assegurar que la policia tenia la situació sota control i hi va afegir: “El que hem vist és dramàtic. Els meus pensaments van cap a les famílies que ploren ara per algun mort o ferit”.

Crítiques a Merkel

Tot i que la pista gihadista encara no estava oficialment confirmada, un eurodiputat del partit ultradretà i xenòfob Alternativa per Alemanya (AfD), Marcus Pretzell, es referia a les víctimes de l'atac al mercat com “els morts de Merkel”, en una piulada a Twitter.

LA FRASE

No hi ha cap dubte que va ser un atac deliberat
Mike Fox
TURISTA BRITÀNIC I TESTIMONI DELS FETS

Tiroteig en un centre islàmic suís

Un home va disparar ahir sobre un grup de musulmans reunits en una sala de pregària d'un centre islàmic de Zuric, al nord de Suïssa, amb un balanç de tres ferits, segons va informar la policia local, que buscava encara l'autor del tiroteig. Paral·lelament, els agents van trobar un cos sense vida sota el pont d'un riu situat prop del centre islàmic, però no van establir, d'entrada, cap connexió amb el tiroteig. Segons el comunicat oficial difós al vespre, “un desconegut va entrar al centre islàmic” cap a dos quarts de 6 (hora local) vestit amb un hàbit i una gorra fosca de llana, just a l'hora en què la sala d'oració estava plena. A continuació, l'home “va disparar diverses vegades contra els fidels”. L'agressor, d'uns 30 anys, va aconseguir escapar després del crim. El centre islàmic no està gaire lluny de l'estació central de Zuric. El freqüenten diàriament desenes de musulmans procedents sobretot del Magrib, de Somàlia i d'Eritrea, segons els mitjans suïssos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar
societat

Gala solidària a l’Hotel Marina Badalona

Badalona

Salut activa la xarxa hospitalària Lleida-Pirineu

Lleida

Protesta contra la possible implantació d’una planta de biogàs

Camarles

Desnonen una família amb una filla de cinc anys a Tarragona

Tarragona

La unitat de drons dels Mossos a l’aeroport entrarà en servei aquest any

figueres
medi ambient

Barcelona triplicarà l’energia fotovoltaica en tres anys

barcelona