Societat

Crida a omplir el Sant Jordi per l'acollida dels refugiats

Una cinquantena d'artistes participaran en el concert solidari de ‘Casa nostra, casa vostra', el dia 11 de febrer

Macaco denuncia “la hipocresia de l'esfera política” i reivindica actuacions urgents

La feina de formigueta de dia a dia de la campanya Casa nostra, casa vostra no s'atura en la difusió de la necessitat d'acollir les persones refugiades que fugen de les guerres i conflictes, però hi ha dues grans cites centrals: el dissabte 11 de febrer més de 50 artistes esperen omplir el Palau Sant Jordi, i el dissabte següent, el 18, la reivindicació sortirà al carrer a Barcelona en format de manifestació. “Fa tres mesos ja era urgent i d'aquí a un mes també ho serà. Amb la qüestió dels refugiats hi ha massa hipocresia en l'esfera política i per això intentem fer d'altaveu per remoure el debat”, va explicar Macaco, ahir, en la presentació del concert, celebrat a la Sala Apolo.

A més de Macaco, sense moure's del seu paper de denúncia sense pèls a la llengua a favor dels més vulnerables, i dels ja confirmats Lluís Llach i Sílvia Bel, Manolo García i Sílvia Pérez Cruz, ahir es va saber que formaran part del cartell Txarango, Antonio Orozco, Sopa de Cabra, Paco Ibáñez, Joan Dausà, Gossos i Ismael Serrano, entre d'altres. El coordinador de la campanya Casa nostra, casa vostra, Ruben Wagensberg, va avançar que el concert es construirà en forma de relat de la vida d'una persona que cerca refugi. “Es descriuran les tres parts del viatge: l'origen, que és la guerra, la destrucció i la misèria; el trajecte, que és el perill dels mars i les fronteres, i l'arribada, que sovint comporta una vida aturada en un camp de refugiats o a Barcelona mateix”.

Aquest trajecte es convertirà en un espectacle de dues hores de durada a través de les lletres pròpies dels artistes i versions d'altres, vídeos, actuacions teatrals –dels actors de la sèrie de TV3 Merlí– i també actuacions castelleres. La direcció escènica anirà a càrrec de La Fura dels Baus, que ha creat una escenografia molecular composta per 36 globus que actuaran com a petits nuclis per anar fent formes amb la col·laboració de la coral Càrmina i l'Orquestra Simfònica de l'Esmuc. Carlus Padrissa, de La Fura, va recordar que el Quixot ja va definir Barcelona com a ciutat d'acollida, però també hi va trobar la mort.

Sant Jordi, tot un símbol

“El Palau Sant Jordi és un símbol de moltes lluites i l'hem d'omplir”, va reclamar Wagensberg, que va avançar que s'han venut unes 5.000 de les 15.000 entrades i va recordar que a la web hi ha un espai habilitat per recollir donacions, tot i que no es descarta crear una fila zero. Els fons recollits es destinaran a projectes d'entitats que treballen en migració i refugi. En l'espectacle, que serà enregistrat per TV3, s'hi han implicat els festivals Primavera Sound i el Canet Rock.

LES DATES

05.02.17
És la data
d'una mobilització a tot el territori per fer publicitat de la campanya i recollir adhesions al manifest.
18.02.17
Està convocada
una manifestació de la plaça Universitat fins al Mediterrani, on van morir 5.000 persones el 2016.
El Palau Sant Jordi és un símbol de moltes lluites. L'hem d'omplir per als refugiats
Rubén Wagensberg
Coord. 'casa nostra, casa vostra'
Veiem un incendi, ens arremanguem i ajudem a apagar el foc. Els artistes ens hi hem d'implicar
Joan Dausà
músic
En la qüestió dels refugiats hi ha massa hipocresia des de l'esfera política. Calen acolliments reals
Macaco
músic
Posem tot el múscul i l'experiència del Primavera Sound per ajudar les persones refugiades
Abel González
primavera sound
El Quixot ja va dir que Barcelona era una ciutat d'acollida, però també hi va trobar la mort
Carlus Padrissa
la fura dels baus
Amb el temps ens preguntarem: com ens ho vam permetre? No ens podem quedar a casa!
Gemma Recoder
Canet rock

Catalunya referma la voluntat d'acollir 4.500 persones

El secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, va qualificar ahir d'“irresponsabilitat greu” mantenir les persones refugiades als camps sense donar-los protecció. “Les dramàtiques condicions climatològiques, que eren totalment previsibles, exigeixen una resposta urgent”, va plantejar Amorós, que avui es reunirà a Madrid amb la secretària d'Immigració i Emigració, Marina del Corral, per reclamar a l'Estat espanyol que acceleri els compromisos adquirits amb la UE pel que fa a la relocalització i reassentament de persones refugiades. Va assegurar, a més, que si tots els països de la UE complissin els compromisos que van adquirir, es podria resoldre la situació en menys d'una setmana. Catalunya s'ha compromès a acollir 4.500 persones. “Estem preparats per rebre 1.200 persones amb caràcter d'urgència”, va indicar Amorós. L'any passat va passar d'acollir-ne 28 a 450.

El Ministeri de l'Interior va informar que ahir van arribar a Madrid 81 refugiats eritreus procedents d'Itàlia. Són els primers d'aquest any i s'eleva a 979 el nombre de persones acollides per l'Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Recerca pilot de la URV per detectar a Tarragona el sensellarisme ocult

TARRAGONA
Estats Units

Mor el pacient que va rebre un ronyó de porc modificat genèticament

Barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Nova edició de Guíxols Flors amb molta participació

SANT FELIU DE GUÍXOLS
GIRONA

Els castells, protagonistes del primer diumenge de Temps de Flors

GIRONA
SERVEIS

Balaguer instal·la un sistema innovador per detectar fuites d’aigua a la xarxa

BALAGUER

Estabilitzat l’incendi forestal

BATEA
societat

Renfe confirma que les alteracions a Rodalies continuaran aquest dilluns

barcelona
Sonia Giménez
PRESIDENTA DE L’OBSERVATORI DE L’AIGUA DE TERRASSA (OAT)

“En la gestió de l’aigua cal valentia i requereix consens”

TERRASSA
Olot

El Cornamusam aposta per la programació de quilòmetre zero

Olot