Societat

Festes i tradicions

La Seu repartirà 3.000 plats d'escudella per Sant Antoni

Com cada 17 de gener, la Confraria de Sant Antoni Abat de la Seu d'Urgell celebra la festa del seu patró

La calderada, els Tres Tombs i la pujada al pal són els actes centrals de la diada

Un any més, la Confraria de Sant Antoni Abat de la Seu d'Urgell celebra dimarts la festivitat del seu patró amb el repartiment de cap a3.000 racions de la tradicional escudella d'aquesta diada. “Per fer la calderada hi fiquem cap a vuit-cents quilos de verdura, llegums, carn vedella bruneta, careta de porc, botifarra blanca i negra, bull, cansalada, patates, arròs i fideus”, explica en Joan Vilarrubla. Tot això es cuina a partir de les sis del matí en cinc calderes, amb una capacitat de 400 litres cadascuna.

Tradicionalment, Josep Vilarrubla havia estat el cuiner major. Després de la seva mort, fa tres anys, el seu nebot, juntament amb altres tres persones, van agafar les regnes de la festa i de les olles, que es disposen com sempre al passeig Joan Brudieu. “A dos quarts d'una retirem les olles del foc i, després de la benedicció de la calderada de Sant Antoni, comencem a servir els plats que porta la gent, les olles, els Tupper... El 95% s'endú la sopa per menjar-se-la a casa, perquè al carrer acostuma a fer molt de fred”, diu Vilarrubla. De tota manera, la confraria posa a disposició de tothom que ho vulgui plats i culleres per poder degustar l'escudella al mateix passeig Joan Brudieu.

La calderada és un dels actes més esperats de la diada, però comparteix protagonisme amb d'altres, com ara la missa solemne, la passejada pels carrers i la benedicció d'animals. També destaquen els Tres Tombs, així com la popular pujada al pal. El programa d'actes de la festivitat de Sant Antoni Abat comença la vigília, amb la presentació dels abanderats. L'entrant serà Joan Alrich Castell, el d'enguany, Jordi Jané Solans, i l'abanderat sortint, l'Antoni Riu Tarrés.

La jornada del dia 17 de gener inclou, a les 12 del migdia, la missa solemne a la catedral de Santa Maria d'Urgell, on s'oficiarà la tradicional benedicció i repartiment del panet de Sant Antoni. A la una del migdia, es beneiran els animals davant la catedral i seguidament es farà la passejada pels carrers del centre històric de la Seu fins a arribar al passeig Joan Brudieu. Allà es faran els tradicionals Tres Tombs –amb la participació d'una trentena de cavalls i dos carruatges–, així com la popular pujada al pal.

Fins l'any passat, la pujada consistia que els participants arribessin fins a dalt de tot d'un pal on hi havia sis galls, cadascun dins d'una gàbia. Qui aconseguia arribar fins al capdamunt obtenia com a premi el gall en qüestió. Actualment a la cistella s'hi fica un ninot pollastre i el premi consisteix en un pollastre envasat.

Altres festes en honor al sant a la demarcació

M.J.R.

Entre demà i el 19 d'octubre, 83 municipis catalans desfilaran les clàssiques tres passades buscant la protecció de sant Antoni Abat, patró dels animals. La nova temporada dels Tres Tombs s'escampa pels quatre punts cardinals de la geografia catalana. Aquesta setmana tomben els primers: l'Esquirol i Santa Coloma de Queralt ho faran dissabte. Argentona, Barcelona (Sant Andreu de Palomar), Cerdanyola del Vallès, Martorell, Polinyà, Roda de Ter, Taradell i Valls tombaran diumenge. El dia 17, diada de Sant Antoni Abat, celebren els Tres Tombs a Sabadell, Sant Climent de Llobregat, Vila-seca i Vilanova i la Geltrú. A la demarcació de Lleida les festes de Sant Antoni previstes aquesta setmana tindran lloc a la Granadella (dissabte), Bellver de Cerdanya (diumenge) i Balaguer, Tremp, Ivorra, Sanaüja i Prullans (dia 17). Rialp ha previst activitats relacionades amb el sant per als dies 16 i 17.

A Lleida ciutat, l'associació cultural i recreativa Els Pagesos ha previst una sèrie d'activitats, del 14 al 21 de gener, per commemorar la 76a edició de la festivitat de Sant Antoni Abat. El dia fort de la festa, però, serà el diumenge 21. Com mana la tradició, a les 12 hores tindrà lloc l'acte central de la jornada, la benedicció de les carrosses, els carros i les cavalleries a l'avinguda Blondel, per després començar la desfilada fins a la Creu dels Tres Tombs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

infraestructures

La paralització a rodalies tensa metro i busos

barcelona

Un vapor obert per prestigiar les persones amb discapacitat

Terrassa
Societat

Investigats els desnonaments a Badalona

Badalona
crònica

Una marabunta davant el caos

SALUT

Els gossos de pacients, permesos al sociosanitari de MútuaTerrassa

TERRASSA
Societat

Mor Joaquim Vich Figa, propietari de l’antiga Destil·leries Gerunda

Societat

Mor el figuerenc i activista cultural Josep Maria Ortega

SOCIETAT

El ple de Girona enterra el projecte del centre Bloom

girona
irlanda del nord

Un tribunal anul·la parts de la reforma migratòria de Sunak

barcelona