Societat

Societat

‘Supernannys' a domicili

L'equip d'Educadors Familiars es dedica a atendre famílies que tenen conflictes, sobretot entre la relació de pares i fills

Aposten per una atenció socioeducativa a la llar per canviar rols o actituds que es poden millorar

“A les cases hi entrem pels infants,però sempre acabem anant a parar als adults”

No els agrada la comparació, però la seva feina fa pensar en el programa televisiu Supernanny, en què la protagonista s'infiltra a dins les cases amb l'objectiu de detectar i mirar de resoldre els conflictes que tenen pares i fills.

A Mataró, des de fa un parell d'anys, l'equip d'Educadors Familiars intervé i acompanya en el dia a dia les famílies que no se'n surten per resoldre conflictes familiars, sovint entre pares i fills. Va ser arran de l'experiència com a educador social de Daniel Hernández que amb l'educadora i antropòloga social Raquel Sala van aventurar-se professionalment, al costat de la pedagoga Maria Ramos, per enfocar aquesta atenció socioeducativa a la llar.

El projecte, que inicialment es va encarar per atendre casos particulars, va rebre el suport, el 2016, d'una subvenció de 24.000 euros de l'Obra Social La Caixa, per fer atenció i fer el seguiment d'algunes famílies que són ateses per la secció d'infància i família del servei de benestar social de l'Ajuntament de Mataró.

Educadors Familiars s'ha desplaçat aquest darrer any a una cinquantena de llars. “Semblen poques famílies, però és molt intens el seguiment per obtenir bons resultats”, apunta Hernández.

Amb la seva experiència, fan l'acompanyament per mirar de detectar els problemes amb les conductes o el rols familiars que sovint es produeixen entre pares i fills. Per això, cal un treball previ de contacte amb tots els membres de la llar al mateix domicili. El seguiment es pot allargar fins a sis mesos donant pautes i directrius a les famílies en les sessions que mantenen setmanalment.

“Passem a ser un més de la família, però és l'única manera de guanyar-nos la confiança i el vincle, sobretot dels joves”, apunta el responsable d'Educadors Familiars. La relació es fa tan estreta que l'educador familiar acaba sabent per mòbil les males notes d'alguns joves abans que els pares.

Tot i que els adolescents centren bona part dels conflictes familiars, també fan reeducació amb nens petits. “A les cases hi entrem pels infants, però sempre acabem anant a parar als adults, que es troben sols i desbordats”, explica.

La intervenció a la llar permet resoldre molts dels conflictes, que en alguns casos ja segueixen tractament psicològic. “Els nanos estan en els seu entorn, se senten refugiats i, tot i les reticències inicials que molts d'ells tenen, acaben col·laborant”, apunta l'educador. La presència dels professionals també suposa, però, un procés d'adaptació per a les famílies. “A vegades, també ens trobem realitat molt dures, com ara pares amb consums problemàtics de drogues o de salut mental, on és complicat establir pautes educatives”, reconeix també Hernández.

Amb les experiències dins aquest camp l'equip d'Educadors Familiars ha pogut formar a tècnics que treballen a Serveis Socials, gràcies a l'Escola d'Estiu de la Diputació de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

L’Ajuntament instal·larà llums LED a l’entorn de les Hortes de Santa Eugènia

GIRONA
SALT

L’IDIBGI publica el joc virtual ‘Mite o Ciència’ de divulgació científica

SALT
societat

Oncolliga celebra aquest diumenge una nova masterclass de ioga benèfica

girona
SOCIETAT

Desconvocada la vaga a presons després de tancar un acord amb Justícia

Barcelona
BLANES

El consistori desencalla la construcció d’un hotel al Passeig de S’Abanell

BLANES
societat

Detingut ‘in fraganti’ un home acusat de vuit robatoris amb força en vehicles

blanes
Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona