Societat

Crisi humanitària

La Creu Roja ofereix cinc pisos per a l'acollida de refugiats

L'entitat disposa de vint places per als primers refugiats, que arribaran a partir de la setmana que ve

S'hi podran estar sis mesos i rebran suport integral amb la col·laboració de les administracions

La Creu Roja a Girona ho té tot a punt per rebre els primers vint refugiats procedents dels camps de Grècia i Itàlia, que arribaran a partir del dia 16 a la demarcació. L'entitat ha llogat i habilitat cinc pisos –tres dels quals són a Girona i dos, a Salt– on els refugiats es podran estar mig any. En aquest període rebran una atenció de caràcter integral per atendre les diferents necessitats que es plantegin, que van des de les més bàsiques, com ara d'alimentació i d'higiene, fins a l'atenció sanitària i psicològica, l'escolarització dels infants, l'assessorament jurídic i també un seguit d'accions encaminades a la seva vinculació amb el territori. “En la primera fase es treballa molt per tal que les persones adquireixin prou autonomia per buscar feina i habitatge”, va explicar ahir la responsable del servei d'acollida a immigrants i refugiats de la Creu Roja, Anna Serra. Les persones que entren en el programa estatal d'acollida temporal per a sol·licitants d'asil, com és el cas dels refugiats que arribaran a partir de la setmana vinent, tenen dret a una acollida residencial per un període de sis mesos amb possibilitat de pròrroga de tres mesos. Passats aquests mesos, és previst distribuir les persones i els nuclis familiars a diferents punts del territori i que aquests pisos quedin a disposició d'altres refugiats. A més, la Creu Roja confia a poder ampliar, de cara al juny, aquest pla d'acollida amb més habitatges. L'objectiu és que aquestes persones s'insereixin plenament a la societat en un termini màxim de dos anys.

D'altra banda, si bé es desconeix el perfil dels refugiats que arribaran a les comarques gironines, els pisos que ha condicionat la Creu Roja de Girona estan pensats perquè hi visquin des de dues persones fins a sis. Els refugiats procedents dels camps de Grècia i Itàlia arribaran a l'aeroport de Madrid, on responsables de la Creu Roja els aniran a recollir per portar-los a la capital gironina. Per garantir l'acollida i la integració de la població refugiada a Catalunya, la Creu Roja es coordina amb diferents administracions públiques. La Generalitat coordina el comitè per a l'acollida de les persones refugiades, des d'on es canalitzen tots els recursos disponibles per a aquest col·lectiu. L'acollida a Girona es fa amb la col·laboració de l'Ajuntament, que ha cedit espai per a l'equip tècnic d'aquest pla. L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va expressar ahir la voluntat del consistori d'oferir als refugiats “la millor llar possible”. “Estan en les millors mans” per fer front a aquesta situació, hi va afegir en al·lusió a la Creu Roja de Girona. La primera tinenta d'alcalde i responsable de Drets Socials, Sílvia Paneque, també va assistir a la presentació del pla.

LA XIFRA

12
places
són les primeres que posa a disposició la Creu Roja, i a finals de mes s'ampliaran fins a una vintena.

Més de setanta sol·licituds d'asil

Serra va destacar ahir que, a banda d'aquesta pla d'acollida de refugiats procedents dels camps de Grècia i Itàlia, la Creu Roja de Girona atén diàriament sol·licitants d'asil que han entrat a l'Estat espanyol per altres vies. L'any passat, la Creu Roja de Girona va atendre 73 refugiats bàsicament de les nacionalitats següents: Ucraïna, Hondures, el Pakistan, el Marroc, Síria, Nigèria, Eritrea, Colòmbia, Mali, Cuba, Burkina Faso, Bòsnia, El Salvador i Veneçuela. Tot i la imminent arribada d'aquest contingent de refugiats procedents dels camps a Girona, la Creu Roja no sap encara la nacionalitat dels nouvinguts, però, en el conjunt de l'Estat, atén majoritàriament famílies provinents d'Ucraïna, Síria, l'Afganistan i el Pakistan. A tot el territori català, la Creu Roja posa a disposició d'aquestes persones un total de 156 places. L'entitat té una experiència de trenta anys en l'atenció a sol·licitants d'asil i persones refugiades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia