Societat

Metereologia

La fredorada porta vent i fa caure la temperatura en picat

L'observatori de Boí, a 2.535 metres, marca la temperatura més baixa registrada per la xarxa Meteocat des de l'any 2012

L'onada de fred intens continuarà avui i Protecció Civil alerta del perill de gel a les carreteres

La fredorada que afecta Catalunya va deixar ahir valors propis de latituds septentrionals i una sensació de fred generalitzada. Protecció Civil ja ha alertat que l'onada de fred no ha passat i que s'allargarà almenys fins demà o divendres.

Diversos punts del Pirineu van registrar ahir temperatures de 20 graus sota zero, com per exemple els -19,7 graus a Boí o els -18,2 graus a Espot, ambdós a la cota 2.500 metres. Ara bé, més enllà de les baixes temperatures en cotes de muntanya, les fortes ràfegues de vent del nord-est que des de bon matí es van deixar notar van provocar que les sensacions ambientals fossin més gelades del que marcava el termòmetre. Aquesta és una característica del fred continental. És a dir, a diferència del fred polar, que durant el passat cap de setmana va portar masses d'aire del mar del Nord i gruixos de neu a muntanya, el fred continental es caracteritza per ser un fred més sec, que ve acompanyat d'un vent glaçat.

Algunes de les ratxes més fortes van registrar-se a Puig Sesolles, a la comarca del Vallès Oriental (1.668 m), amb 137,9 km/h; al santuari de Queralt (127,4 km/h), i a Portbou (109,8 km/h).

Segons el Meteocat, al Montsec d'Ares es registrava ahir durant el dia una temperatura mínima de -8,7 graus. Durant la nit i la matinada s'havia arribat a -18 graus a Espot (2.519 metres), -15,9 a la Bonaigua (2.266), -17,6 a Certascan (2.400), -18,7 a Boí (2.535), -0,1 a Sort, -4,7 a Vielha o -0,5 al Pont de Suert

El Pirineu de Lleida està sent el punt on l'onada de fred provoca més incidències de trànsit pel gel i pel risc d'allaus. En aquest sentit, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha mobilitzat 59 maquines llevaneu a la xarxa viària de titularitat de la Generalitat, que han recorregut 11.000 quilòmetres en tasques preventives i de neteja de neu de la calçada.

El principal problema a les carreteres de les comarques més fredes és que les baixes temperatures congelen la neu acumulada. Per intentar prevenir-ho, al Pallars Sobirà en un sol dia es reparteixen més de 20 tones de sal en més de 200 quilòmetres de carreteres.

LA XIFRA

-19,7
graus de mínima va registrar ahir l'observatori de Boí, la temperatura més baixa en 5 anys a Catalunya

LA XIFRA

20
tones de sal al dia es reparteixen per les carreteres del Pallars Sobirà per evitar que la neu s'hi glaci

L'alberg de Lleida acull 90 usuaris al dia

La Fundació Jericó, que gestiona el servei d'alberg municipal, acull en els darrers dies d'onada de fred unes 90 persones al dia del programa Iglú, que busca evitar que persones sense llar dormin al carrer els dies de molt fred.

La xifra és superior a les 70 persones de mitjana que s'havien registrat fins ara al programa Iglú, que es va posar en marxa el 7 de novembre. Només un dia s'havia arribat a una punta de 93 persones. Diumenge passat es van registrar 87 usuaris del pla Iglú i dilluns en van ser 91, segons dades de la Paeria.

L'Ajuntament de Lleida ha allotjat aquest hivern 369 persones diferents, 9 d'elles dones, a l'alberg a través del pla Iglú, que sumen un total de 4.700 allotjaments o pernoctacions, un miler més que l'any passat, a causa de les baixes temperatures registrades a Lleida durant aquest hivern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia