Societat

Gastronomia

Dol en la cuina saborosa

Ens deixen Manel Marquès i Joan Manubens, cuiners de renom que estimaven el bon producte i les elaboracions gustoses

El xef del Suquet de l'Almirall i el propietari del Passadís del Pep van rebre celebritats de tot el món

Aquests dies la cuina del gust, la que es pren per celebrar la vida, la que es gaudeix entre amics en una taula farcida de bon i abundant producte cuinat amb toc mestre, està de dol. Divendres ens va deixar Manel Marquès, el cap de cuina del Suquet de l'Almirall, i la setmana passada vam dir adeu a Joan Manubens, l'amo del Passadís del Pep. Dos cuiners excel·lents, de personalitat inquieta, riallera, sensible i entranyable, que donaven vida a dos establiments emblemàtics de Barcelona per on han passat, i passen, un munt de celebritats.

Quim Marquès, propietari i també xef del Suquet, viu amb una gran tristor l'adeu a qui durant anys va ser la seva mà dreta als fogons del passeig de Borbó. “He perdut el meu referent, tota la meva vida personal i professional passava per les seves mans”, deia commogut. S'estimaven, es deien igual de cognom i per això es consideraven germans sense ser-ho. Junts van recuperar la paella amb denominació d'origen de la Barceloneta i van crear el Pepa Tomate Grup.

Manel, que va morir als 47 anys a conseqüència d'una intervenció per reparar uns aneurismes, va entrar en el món dels sabors amb la cuina de barca del seu pare, un entusiasta de la caldereta de llagosta. El 1988 va arribar al Suquet, on passaria de rentaplats a creador de propostes d'èxit, com ara el calamar de collons i la paella vegana.

La seva era una cuina agosarada que estimava el producte, el client i també els seus proveïdors. En dos dies més de cinc-centes persones han fet arribar el seu condol a l'Ana Luisa Islas, la seva companya des que fa gairebé tres anys es van conèixer en un viatge culinari a Cadis.

La periodista gastronòmica mexicana va escriure ahir una emotiva carta oberta de record a qui era el seu marit legalment des de feia tres mesos. “Fora de la cuina estimava el mar, sobretot el de Menorca i el de La Paz, a Baixa Califòrnia, Mèxic (“on ens mudaríem a muntar un hotelet i un restaurant de 4 o 5 tauletes”)”, diu en l'escrit, que descriu el cuiner com una persona tan honesta, austera i professional com el seu ídol, Bruce Springsteen.

També Joan Manubens era un ésser afable i amant del festival de sabors, que oferia en el gairebé ocult Passadís del Pep, un local que es va fer famós per l'alta qualitat del seu marisc, que se servia de manera constant en l'època de les vaques grasses al fons del llarg passadís que li donava nom. La guia Zagat el va destacar, i a les seves taules s'asseia amb assiduïtat Francis Ford Coppola. També hi van passar Harrison Ford, George Clooney i Woody Allen (que al Suquet de l'Almirall va deixar el curiós dibuix d'un ocell que era ell mateix).

Gran viatger, amant del mar i bon vivant, en Joan va entrar en la gastronomia per mitjà del seu germà gran Pep, que el va convèncer perquè deixés el taller mecànic on treballava. Van començar amb un frankfurt divertit i després van arribar Cal Pep i el Passadís, que ara continua amb el fill d'en Joan, Juanito, al front. Amant de l'art com era, el desembre del 2006 en Joan va celebrar 26 anys d'obertura amb l'autoedició d'un llibre d'obra artística que li van apadrinar Maria de la Pau Janer i Joan Barril.

han fet arribar el seu condol a l'Ana Luisa Islas, la seva companya des que fa gairebé tres anys es van conèixer en un viatge culinari a Cadis.

La periodista gastronòmica mexicana va escriure ahir una emotiva carta oberta de record a qui era el seu marit legalment des de feia tres mesos. “Fora de la cuina estimava el mar, sobretot el de Menorca i el de La Paz, a Baixa Califòrnia, Mèxic (“on ens mudaríem a muntar un hotelet i un restaurant de 4 o 5 tauletes”)”, diu en l'escrit, que descriu el cuiner com una persona tan honesta, austera i professional com el seu ídol, Bruce Springsteen.

També Joan Manubens era un ésser afable i amant del festival de sabors, que oferia en el gairebé ocult Passadís del Pep, un local que es va fer famós per l'alta qualitat del seu marisc, que se servia de manera constant en l'època de les vaques grasses al fons del llarg passadís que li donava nom. La guia Zagat el va destacar, i a les seves taules s'asseia amb assiduïtat Francis Ford Coppola. També hi van passar Harrison Ford, George Clooney i Woody Allen (que al Suquet de l'Almirall va deixar el curiós dibuix d'un ocell que era ell mateix).

Gran viatger, amant del mar i bon vivant, en Joan va entrar en la gastronomia per mitjà del seu germà gran Pep, que el va convèncer perquè deixés el taller mecànic on treballava. Van començar amb un frankfurt divertit i després van arribar Cal Pep i el Passadís, que ara continua amb el fill d'en Joan, Juanito, al front. Amant de l'art com era, el desembre del 2006 en Joan va celebrar 26 anys d'obertura amb l'autoedició d'un llibre d'obra artística que li van apadrinar Maria de la Pau Janer i Joan Barril.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia