Societat

Sor Lucía porta el pla contra la pobresa infantil a 8 ciutats

#Invulnerables, iniciat fa un any a Manresa a proposta de la religiosa, vol ser una eina contra la desigualtat social

La Caixa, la Fundació del Barça i el govern sumen esforços amb actors privats

Quan la monja i activista Lucía Caram va ser escollida catalana de l'any el 2014, va demanar que govern i institucions signessin un gran pacte contra la pobresa infantil. El pacte no va ser possible, però aquella petició no va quedar arxivada en un calaix. A la iniciativa de Caram s'hi va sumar La Caixa, la Fundació del Barça i el govern de la Generalitat, i van crear #Invulnerables, un programa específic contra la pobresa infantil i l'exclusió social que té també la complicitat de la iniciativa privada.

El programa es va impulsar fa un any a la ciutat de Manresa i està previst que abans de la primavera ja estigui implantat en vuit municipis catalans. Les poblacions on ja s'està treballant per ajudar famílies en situació d'exclusió social són Salt, Manlleu, la Mariola (Lleida), Tortosa i en breu s'implantarà també a Figueres, Lloret i el Vendrell.

Ahir, justament, es va voler donar un nou impuls a la proposta amb un esmorzar a CaixaForum en què el president Carles Puigdemont va animar les empreses privades a implicar-se en el projecte. “És indispensable, indefugible i absolutament necessària una aliança contra la vulnerabilitat, on cadascú té un paper a jugar”, va destacar Puigdemont.

El director general de la Fundació La Caixa, Jaume Giró, va demanar expressament la implicació de l'empresariat. “En la lluita contra la pobresa infantil i les desigualtats socials és indispensable que el sector públic i el privat treballin junts i de manera coordinada.”

L'experiència pilot a Manresa ha estat un exemple d'aquesta col·laboració. El projecte d'ajut va començar el febrer de l'any passat. Es van seleccionar 50 famílies amb l'ajut dels serveis socials. I en aquest cas no n'hi va haver prou amb els programes Proinfància i Incorpora de La Caixa, i Futbol Net i Barça Kids de la Fundació del Barça. Fonts d'#Invulnerables han explicat que “l'aportació privada ha doblat l'aportació pública”. L'objectiu és poder ampliar el nombre fins a 300 famílies d'aquí a l'any 2019.

Els ajuts són diversos i van des de menjar fins a beques, reforç escolar, tallers, colònies i campaments. Les famílies també han de signar una sèrie de compromisos i han de correspondre amb algun tipus d'actuació. En el cas de Manresa, durant un cert període de temps han estat netejant la llera del riu.

El programa comença amb una cinquantena de famílies a cada municipi i després es va ampliant en funció de les necessitats. La Caixa aporta d'entrada entre 75.000 i 100.000 euros per territori i any, una partida que ja han anunciat que anirà augmentant a mesura que s'ampliïn les necessitats.

Ahir, durant l'esmorzar a Barcelona, es va anunciar que el jugador del FC Barcelona Leo Messi serà el padrí d'aquesta iniciativa i que es construirà a Manresa la Casa de la Infància Francesc d'Assís, des d'on es coordinarà l'acció social.

LA FRASE

Volem que l'empresariat se sumi a aquesta iniciativa a favor de les persones més vulnerables
Jaume Giró
director general de la fundació “la caixa”


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona