Societat

Memòria històrica

En marxa a Lleida la recerca de familiars a les fosses

Unes 80 persones de Ponent ja han entregat mostres d'ADN per intentar localitzar familiars desapareguts durant la Guerra Civil

La Generalitat començarà a l'abril l'obertura de fosses

Una vuitantena de persones de la demarcació de Ponent ja han donat mostres d'ADN per participar en el procés d'identificació de cadàvers de fosses comunes de la Guerra Civil per mirar de localitzar familiars desapareguts durant aquell conflicte bèl·lic. Ho han sol·licitat, fins ara, més de 250 persones, tot i que el procés continua obert.

La directora general de Relacions Institucionals de la Generalitat, Carme Garcia, es va reunir ahir a la delegació del govern a Lleida amb alcaldes, presidents comarcals i particulars interessats per tal d'explicar el procediment que se seguirà en aquest projecte. De moment, el Departament d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, en col·laboració amb els de Salut i Justícia, ha obert un cens en què els particulars han registrat 5.200 persones desaparegudes. A aquestes persones se'ls està programant des de l'octubre i durant els pròximes mesos una extracció de mostres genètiques als centres mèdics públics, informant-los del procediment a seguir per programar l'extracció de mostres genètiques als centres mèdics de Catalunya. Amb el conjunt de les mostres extretes es crearà la base de dades en què s'ordenarà i classificarà els perfils genètics dels familiars de desapareguts de la Guerra Civil i la dictadura franquista. De moment ja s'han fet unes 300 proves genètiques de familiars, 80 dels quals són de Ponent.

Un cop obtinguda la mostra genètica de les persones sol·licitants, el laboratori de genètica del Vall d'Hebron farà l'estudi dels perfils genètics, i procedirà a fer-ne la comparació amb les mostres genètiques de les restes òssies trobades, per tal de trobar els familiars.

LA FRASE

Això arriba 80 anys tard; però hem començat, i no pararem fins a tenir totes les mostres genètiques
Carme Garcia
directora general de relacions institucionals de la generalitat

Mig miler de fosses localitzades

Segons va explicar ahir Carme Garcia, el Departament de Relacions Institucionals té identificades 380 fosses a Catalunya amb restes òssies de morts sense identificar de la Guerra Civil, però els últims mesos la tasca s'ha incrementat i n'afegiran un centenar més a aquest registre. Al febrer, el govern posarà a licitació les tasques d'extracció dels ossos per treure'n mostres d'ADN, per comparar-les amb les de les persones que reclamen trobar els seus familiars desapareguts durant la guerra, ja fa 80 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona