Societat

Societat

Setge a rodalies

Amb l'ús de la tecnologia GPS i Bluetooth es podrà conèixer la situació exacta dels combois en cada moment del dia i saber si s'ajusten als horaris

Una nova aplicació permetrà als usuaris del servei ferroviari denunciar incidències

Els temps dels incompliments al servei de rodalies s'han acabat. O, si més no, s'han acabat aquells temps en què els trens feien el que volien i l'administració competent no hi podia fer res perquè no disposava de la informació corresponent. L'any ha començat amb la voluntat del Departament de Territori i Sostenibilitat de posar fi a la impunitat i el desgavell de rodalies, i ho pretén fer a través de dues novetats que serviran per tenir un major control del funcionament dels 260 trens que operen a la xarxa ferroviària de proximitat, i totes dues tenen relació amb les noves tecnologies.

El primer pas es va fer el 9 de gener passat, quan es va anunciar l'adjudicació a l'empresa Sopra Steria de la posada en marxa d'un sistema que ha de possibilitar fer el seguiment a temps real dels trens de rodalies. Se sabrà en qualsevol moment quina és la posició dels combois, en quin minut entren en una estació i en quin moment exacte en surten, i si aquests horaris s'ajusten als que s'han pactat prèviament.

Per fer-ho possible els trens es dotaran d'uns dispositius amb tecnologia similar a la dels telèfons intel·ligents o les tauletes, que disposaran d'un sistema de navegació GPS i interfície Bluetooth, a través del qual es podrà saber al detall el seu trànsit per les estacions. El sistema Bluetooth s'ha pensat per poder emetre el senyal per a les tretze estacions de la xarxa que són subterrànies.

Tota la informació que es reculli serà transmesa a un sistema central, que en farà la gestió corresponent. El seu cribratge serà essencial per avaluar la qualitat del servei i per poder millorar la informació als usuaris. El fet de saber la posició exacta de cada tren en cada moment permetrà calcular les hores previstes d'arribada dels combois a les respectives estacions i millorar la informació que s'ofereix.

Tenir els trens sota vigilància intensiva no pressuposa que, a partir d'ara, es compleixin els horaris. Sense anar més lluny, dimecres passat tres avaries a les estacions d'Adif van complicar la circulació de combois a les línies R1, R2 sud, R3 i R4 de rodalies, on els trens van acumular demores. Per facilitar una mica la vida als usuaris que malgrat tot segueixen patint els retards, el Departament de Territori i el d'Empresa i Ocupació han renovat una aplicació de telefonia mòbil, Infoconsum, per tal que es puguin notificar les incidències.

A partir d'ara, quan l'usuari entri a l'aplicació hi trobarà un espai destacat per introduir la incidència que consideri oportuna. Entre els motius que poden motivar la denúncia ciutadana hi ha, en primer lloc, l'incompliment dels horaris o qüestions relacionades amb les línies i els itineraris. Entre els greuges també hi pot haver els dèficits en l'atenció als clients, les estacions amb dificultats per a l'accessibilitat, que estiguin brutes o mal equipades. Les queixes també poden fer referència a l'estat dels trens. L'usuari pot fotografiar allò que sigui objecte de la denúncia i adjuntar-ho amb el text de queixa. Segons la infracció, la queixa serà atesa per Territori o per Consum.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Albanyà

Bassegoda recupera el sant Miquel vandalitzat fa més de 20 anys

Albanyà
infraestructures

Posen en marxa els ascensors de l’estació de Mollet Sant Fost

MOLLET DEL VALLÈS
SALT

Els patinets han estat involucrats en una vintena d’accidents els últims sis mesos

SALT
GIRONA

L’Ajuntament instal·larà llums LED a l’entorn de les Hortes de Santa Eugènia

GIRONA
SALT

L’IDIBGI publica el joc virtual ‘Mite o Ciència’ de divulgació científica

SALT
societat

Oncolliga celebra aquest diumenge una nova masterclass de ioga benèfica

girona
SOCIETAT

Desconvocada la vaga a presons després de tancar un acord amb Justícia

Barcelona
BLANES

El consistori desencalla la construcció d’un hotel al Passeig de S’Abanell

BLANES
societat

Detingut ‘in fraganti’ un home acusat de vuit robatoris amb força en vehicles

blanes