Societat

La Bressola, els sikhs i Softcatalà, finalistes del IV Premi Martí Gasull

El guanyador del guardó es decidirà en un procés de votació fins al 13 de febrer

El premi distingirà la trajectòria d'una persona a favor de la llengua

La quarta edició del premi Martí Gasull i Roig que la Plataforma per la Llengua concedeix a persones i entitats que s'han distingit per la seva defensa i promoció del català ja té finalistes. Es tracta de la xarxa d'escoles de la Catalunya del Nord La Bressola, la Comunitat de Sikh de Catalunya i la plataforma d'internet Softcatalà.

Així ho va anunciar ahir la Plataforma per la Llengua en un comunicat en què explicava que els nou membres del jurat ja han deliberat sobre les 370 candidatures que es van proposar al premi i n'han triat les tres finalistes.

Els organitzadors del guardó han obert ara un procés de votacions populars perquè entre ahir i fins al 13 de febrer tothom qui ho vulgui pugui escollir entre aquestes tres candidatures. El vot es podrà fer efectiu mitjançant el web www.premimartigasull.cat . Cada participant haurà de registrar-se i només podrà votar una vegada.

A banda del guanyador per votació popular, aquest any s'hi afegeix un nou premi. Es tracta del premi especial del jurat, que serà de caràcter honorífic i es concedirà a persones que s'hagin distingit per la seva trajectòria en la difusió de la llengua. El jurat farà públic a qui s'atorga el dia 27 de febrer, durant la gala de lliurament dels premis.

El jurat del premi Martí Gasull i Roig està format per personalitats de la cultura, de la política i de la societat catalanes. En aquesta edició, hi participen el president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder; la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell; la mare de Martí Gasull, Pilar Roig; el filòleg Jordi Manent; la presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola; el periodista de RAC1 Joan Maria Pou; la mestra, escriptora i editora valenciana Rosa Serrano; l'escriptor Jaume Cabré, i el director d'El PuntAvui, Xevi Xirgo.

El guanyador de la primera edició del premi va ser l'Assemblea de Docents de les Illes Balears, el de la segona, Escola Valenciana, i el de la tercera, la cadena de supermercats Bon Preu-Esclat.

LES XIFRES

370
candidatures
es van proposar per al premi Martí Gasull i Roig, de les quals n'han sortit les tres finalistes.
3.000
euros
s'endurà el guanyador del premi i un guardó creat per l'orfebre i joier Joaquim Capdevila.

Educació, acollida i tecnologia en la llengua pròpia

La Bressola, la xarxa d'escoles de la Catalunya del Nord, escolaritza, des del 1976, estudiants amb un sistema d'immersió lingüística en català. Es tracta d'un dels pocs àmbits on els nord-catalans poden socialitzar-se en la llengua pròpia a l'Estat francès, molt hostil amb la diversitat cultural i lingüística. La comunitat sikh de Catalunya, procedent del Panjab, la regió dels cinc rius del nord-est de l'Índia, fa anys que rep cursos d'aprenentatge de català per arrelar-se a la societat catalana. Actualment es fan classes de la llengua en els nou temples que tenen en diversos indrets de Catalunya. Softcatalà ha fomentat l'ús del català a la xarxa des del seu naixement, el 1998. De forma desinteressada, els seus membres han traduït i difós programari en la llengua pròpia del país. El portal també ha ideat eines perquè els desenvolupadors de programes puguin adaptar les seves novetats als internautes catalanoparlants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia