Societat

Queixes de l'institut d'Hostalric pel servei de transport adaptat de Renfe

Segons el centre, un alumne en cadira de rodes no tenia garantit el viatge a Girona

La companyia hi veu “un malentès”, però admet que hi ha millores a fer a rodalies

Dos professors de l'institut Vescomtat de Cabrera d'Hostalric s'han queixat del servei de transport adaptat de Renfe. Docents del centre afirmen que la companyia no els va poder garantir el viatge a Girona per a una quinzena d'alumnes, incloent-hi un jove que es desplaça en una cadira de rodes elèctrica. Segons la companyia, hi va haver “un malentès”, tot i que admeten que només la meitat dels trens de rodalies són “autoaccessibles”.

El professor de religió de l'institut, Jaume Amat, assenyala que abans de l'excursió (13 de desembre) va anar a Renfe a demanar informació per a un viatge a Girona en tren i amb la particularitat que hi ha un alumne que es mou amb l'ajut d'una cadira de rodes. El personal li va assenyalar que el servei de plataforma Atendo –que permet fer el desplaçament a persones amb mobilitat reduïda– no està “concertat” pels trens regionals (de rodalies).

Un dels docents assenyala que a Hostalric les andanes estan adaptades i que els adolescents haurien pogut pujar a Hostalric però que no tenien garantit el descens a Girona. En la tornada, hauria pogut passar el mateix: els alumnes i els professors haurien pogut pujar a Girona, però Renfe –segons Amat– no els garantia que el comboi d'aquella hora (a les 13.39 h) fos accessible. La intenció era sortir d'Hostalric a les 8.26 h.

Indignació i en bus

Un dels responsables de l'equip directiu de l'institut recorda que, després de la demanda a Renfe, es van indignar. “No podíem anar en tren i vam preferir fer el viatge en bus”, assenyala el professor. A Girona, la quinzena d'alumnes de primer i segon d'educació secundària obligatòria del centre van visitar la catedral, el Museu d'Història dels Jueus i el Museu d'Art.

A Renfe asseguren que estacions de rodalies com la de Girona sí que tenen servei Atendo, però en canvi la d'Hostalric, entre altres, no. Reconeixen que a rodalies els trens no estan sempre adaptats. “No podem garantir que el tren és autoaccessible [en el cas dels regionals]. Som conscients de la mancança, però el servei d'Atendo a Girona existeix”. En funció de les necessitats, la companyia utilitza un dels vehicles de la flota. La línia de mitjana distància Girona-Sant Celoni, per exemple, és del tot accessible.

El servei d'atenció al client de Renfe va contestar per escrit l'11 de novembre als docents de l'institut Vescomtat de Cabrera. La companyia exposava que l'accés a persones en cadira de rodes, “discapacitades, cotxets de nens o persones d'edat avançada” no està garantit “en moltes ocasions” a rodalies. Renfe admet que el trajecte dels vehicles està subjecte a “avaries o incidències d'última hora”. Al web de Renfe informen que els trens d'alta velocitat-llarga distància, alta velocitat-mitjana distància i mitjana distància tenen el servei d'Atendo.

LA DATA

13.12.16
Va ser
el dia de l'excursió dels alumnes de religió d'Hostalric. El centre va preferir fer l'excursió a Girona en bus.

LA FRASE

Ens van comentar que no ens podien garantir els serveis d'Atendo per al tren regional a Girona
Jaume Amat
PROFESSOR DE RELIGIÓ DE L'INSTITUT VESCOMTAT DE CABRERA

LA XIFRA

50
per cent
dels tren de rodalies “són autoaccessibles”, segons la companyia, que treballa per corregir “la mancança”


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Estudien un projecte per crear pisos amb serveis per a gent gran que faciliti l’accés al lloguer als joves

Manresa
Campdevànol

Punt d’autoreparació de bicicletes a la font del Tòtil

Campdevànol
GIRONA

Els pagesos gironins protesten per una nova baixada del preu de la llet

GIRONA
Societat

Acord per ampliar el festival Roses de Reus

Reus
FIGUERES

Restauraran la façana i els elements patrimonials del Teatre el Jardí

FIGUERES
Urbanisme

Rebategen carrers de Sarrià per denunciar la destrucció dels jardins de Can Raventós

Barcelona
societat

Barcelona vol limitar l’horari d’obertura a l’entorn del carrer Tuset

barcelona
BADALONA

Els usuaris de Can Bofí Vell, condemnats a viure de nou al carrer

BADALONA
Albanyà

Bassegoda recupera el sant Miquel vandalitzat fa més de 20 anys

Albanyà