Societat

Municipal

A Torre Gironella rebutgen acollir veïns de les Pedreres

L'associació veïnal del barri gironí va expressar al ple el desacord amb el pla social per reallotjar al seu sector 150 persones

Asseguren que farà disminuir el valor de les seves propietats

L'associació de veïns de Torre Gironella de Girona va expressar ahir en el ple el seu rebuig a la proposta que veïns de les Pedreres que han de marxar dels seus habitatges actuals es reallotgin en nous habitatges al seu barri. Una representant de l'entitat va poder participar en la sessió en l'inici del debat sobre l'aprovació del pla social de les Pedreres, i del pla especial del sector. Va demanar que no es facin els habitatges per cedir-los a les persones que aspirin a un reallotjament ja que, segons va dir, no disposen de prou serveis per acollir-les. Va dir que la xarxa elèctrica no és prou forta per assumir l'increment d'usuaris –va assegurar que actualment ja tenen constants talls de llum–, que els habitatges existents no tenen prou espai i que la configuració de carrers és estreta i irregular. A més, va dir, rebre tots aquests veïns suposarà una caiguda del valor de les seves propietats. La portaveu de l'entitat va assegurar que no és una hipòtesi, sinó una realitat ja comprovada. En aquest sentit, va dir que alguns veïns que tenien emparaulada la venda o lloguer d'espais de la seva propietat han vist com l'acord es trencava en anunciar-se que hi aniran veïns dels habitatges il·legals de les Pedreres, molts dels quals hi viuen des de fa dècades. Per altra banda, va dir que on es volen fer les cases es taparà “el pas natural” cap al parc de les Pedreres, l'ús del qual és precisament el que es vol impulsar amb el pla social i el pla especial.

L'entitat va reclamar que si s'hi fan els habitatges s'ofereixin als veïns de Torre Gironella les mateixes facilitats per traslladar-se a un altre barri o compensacions per la pèrdua de valor que consideren que tindran les propietats. Abans de la representant de l'associació de Torre Gironella, va parlar Luis Amador, representant de l'associació cultural Lacho Bají. Amador va dir que els veïns reclamen per al trasllat un espai polivalent per fer les seves festes –que, va dir, duren dos i tres dies– sense molestar la resta de veïns de la ciutat.

Quatre alternatives

El pla social preveu que les 150 persones que viuen en habitatges socials a les Pedreres puguin acollir-se a diverses opcions. Una, vàlida per a aquelles persones que hi viuen des de la primera generació –nascudes abans del 1965–, és que podran quedar-s'hi fins a la seva mort i la dels cònjuges. Hi ha sis casos possibles. Les altres opcions, per a la resta, són l'adjudicació de cases unifamiliars –al mencionat sector de Torre Gironella– en règim de lloguer social durant 30 anys amb opció de compra, reallotjament en una altra banda de Girona o una compensació econòmica per als que vulguin marxar de la ciutat.

La regidora de Drets Socials, Sílvia Paneque, va dir als grups que es faran inversions a Torre Gironella per resoldre els dèficits de serveis que hi ha al barri. L'oposició va afirmar que no hi ha tant de consens com el govern els havia assegurat. Tot i això, el pla social es va aprovar amb el vot favorable de CiU, el PSC, la CUP i el PP i l'abstenció d'ERC i C's. Pel que fa al pla urbanístic –el pla especial de les Pedreres–, es va aprovar per unanimitat.

Els clubs de cànnabis

En un altre punt, el ple va votar la nova ordenança dels locals socials de cànnabis. La regidora de Salut, Eva Palau, va justificar l'aprovació d'un pla especial –l'11 d'abril del 2016– i, ahir, de l'ordenança que regula els locals oberts per al consum d'aquest tipus de droga, assegurant que els documents estan “lluny d'obrir la porta a nous consums”. L'ordenança preveu sancions de fins a 3.000 euros en els casos d'incompliments molt greus. El punt es va aprovar amb els vots de CiU, la CUP i el PSC i l'abstenció dels grups d'ERC, C's i el PP.

Baralla Salellas-Veray

El punt, però, no es va resoldre sense una encesa discussió entre el regidor de la CUP, Lluc Salellas, i la regidora popular. Va ser perquè Salellas va dir que persones del PP –del partit, no del grup municipal– “han tingut relacions amb narcotraficants”. Veray va exigir empara a l'alcaldessa, Marta Madrenas, a fi que reclamés a Salellas que es retractés de les acusacions. Madrenas, tot i assegurar que entenia l'empipament de Veray pel to de les paraules del regidor de la CUP, va dir que les paraules de Salellas no es podien considerar insults sinó, en tot cas, “injúries”. Les peticions de calma de l'alcaldessa no van apaivagar Veray, que hi va afegir que ha rebut constants insults de Salellas, i que l'alcaldessa mai ho ha parat. Per aquesta raó, va assegurar, entenia que també pot insultar Salellas sempre que vulgui sense que se la cridés a l'ordre.

Reglament de seguretat

El ple va aprovar inicialment el reglament del nou consell municipal de seguretat. Es tracta d'un consell en el qual participen diverses entitats ciutadanes, de l'administració i dels serveis de seguretat ciutadana a fi de compartir informació i també de decidir accions de manera participativa. Tots els grups van votar-hi a favor menys la CUP, que es va abstenir.

Els esforços de Girona perquè puguin venir refugiats

L'alcaldessa va exposar al principi del ple que des de fa mesos estan treballant per intentar que pugui venir a la ciutat una nena siriana que necessita una operació urgent, i la seva família –són al camp de refugiats de Salònica–. Segons Madrenas, han rebut el total suport de la Generalitat en aquesta qüestió, però l'Estat espanyol ho ha bloquejat, tot i els reiterats intents del consistori per desbloquejar-ho. La nena té una malformació al llavi que necessita ser tractada perquè no empitjori. La Generalitat està disposada a pagar l'operació, va dir l'alcaldessa, i l'Ajuntament assumiria el cost del trasllat i la manutenció de la família. En aquest sentit, Madrenas va lamentar que els darrers dies s'hagi dubtat del compromís del país i les seves ciutats per acollir refugiats. L'alcaldessa va reclamar a l'Estat que “ofereixi solucions”, i hi va afegir que Girona “pot i vol assumir” la seva part. També va fer una crida als gironins a participar en la manifestació de Casa Nostra, Casa Vostra, a Barcelona, dissabte vinent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Tornen les malalties victorianes

Londres

El romanticisme de l’espàrrec

Gavà
CRÒNICA

El futbol no s’acaba al minut 90

Olot

Un poemari que reflexiona sobre la vida i la poesia

Olot

Comença l’espectacle

Barcelona
VIDRERES

Tres grans illes de contenidors als accessos d’Aiguaviva Parc

VIDRERES
Equipaments

Reclamen a Collboni un casal d’avis als jardins de Pedralbes

Barcelona
Patrimoni

Jornades sobre el monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron

Barcelona
Urbanisme

Obre el primer tram d’un carril bici a la travessera de les Corts

Barcelona