Societat

Festes i tradicions

“Volem una rua d'estiu”

L'entitat organitzadora, la confraria Mascarada, està negociant aquesta proposta amb l'Ajuntament: seria una acció puntual i abans de la festa major

Cada acte inclourà alguna novetat per evidenciar la commemoració

Enguany, el Carnestoltes de Terrassa està d'aniversari: celebra els 40 anys que va tornar als carrers de la ciutat. Les disfresses i la gresca es van restituir el 1977, dos anys després de la mort de Franco, i en aquella ocasió va ser el mateix Ajuntament qui va organitzar la rua. Actualment és una entitat independent, la confraria Mascarada, la que estructura tots els actes que giren entorn del Carnaval, des de Dijous Gras fins al Dimecres de Cendra, passant per la rua, entre altres propostes.

La presidenta de la Mascarada, Mireia Gabaldà, explica que per celebrar el 40è aniversari del Carnestoltes, tots els actes, sense excepció, tindran aportacions noves. Tot i això, Gabaldà mostra prudència i un punt de recel a l'hora d'avançar qualsevol de les novetats d'aquesta 40a edició. Finalment s'avé a explicar que “serà la primera vegada en la història que la confraria participarà en la rua de dissabte a la tarda cosint l'espectacle”. Després d'avançar que la confraria també formarà part de la rua es nega, en to amistós, a donar-ne més detalls i es remet a les xifres. Com a organitzadors estan satisfets del nombre de participants en la rua de dissabte: seran un total de 36 comparses a motor, quatre més que l'any passat i que és la primera vegada que participen a la rua. Això vol dir que, segons els seus càlculs, entre 4.000 i 4.500 persones podrien omplir els carrers del centre de la ciutat dissabte a la tarda. Diumenge al matí, amb la rua infantil encara s'espera més gent i es podria arribar a les 8.000 persones.

Des de la Mascarada volen emfatitzar que tot i que la rua de dissabte és un dels moments més importants del Carnestoltes no és l'únic. Donen la mateixa importància o més a la rua infantil, en què participen moltes escoles. I recorden que hi ha altres moments com la posada en escena que Terrassa fa del Dimecres de Cendra que “és única”.

Enguany, però, hi podria haver més d'una rua. “Estem fent com la nostra carta als Reis Mags”, explica Gabaldà, perquè actualment la Mascarada està negociant amb l'Ajuntament poder fer una altra rua aquest estiu, com a culminació de la celebració dels 40 anys del retorn del Carnaval a la ciutat. Aquesta rua d'estiu aglutinaria tant grans com petits i no tindria continuïtat; es tractaria d'un fet esporàdic. Per Gabaldà, seria fantàstic que finalment el consistori accedís a fer aquesta rua, que, en cap cas, coincidiria amb la festa major. “Tothom que participa activament del Carnestoltes voldria poder-ho fer amb un clima de calor perquè les disfresses lluirien més”, argumenta. Està convençuda que cap comparsa repetiria temàtica i que totes buscarien temes en què els vestits fossin els protagonistes.”

La tasca que realitza la confraria és feixuga. Es reuneixen sovint en hores intempestives perquè durant set dies tot surti a la perfecció. Porten a terme aquesta tasca organitzativa des de 2014. Abans d'ells hi havia la Sussietat de l'Embut, que va organitzar el Carnaval terrassenc del 1991 al 2004.

Però la primera entitat independent de l'Ajuntament que va recuperar els actes des de Dijous Gras fins al Dimecres de Cendra va ser Carnavalis, que van estar al capdavant de l'organització del 1978 al 1990. Gràcies a totes elles, pels carrers de Terrassa fa 40 anys que s'hi passeja el Carnestoltes.

Pressupost
L'Ajuntament dona una subvenció de 30.000 euros a la Mascarada per les tasques d'organització. El consistori destina 20.000 euros més per a la infraestructura, és a dir, el muntatge d'escenaris, per exemple. I, encara pendent de quantificar hi ha la feina extra que fa la Guàrdia Urbana i el servei de neteja.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia