Societat

El govern no desobeirà per acollir els refugiats

Neus Munté diu que només es pot fer venir immigrants si ho vol l'Estat

La consellera de la Presidència, Neus Munté, va insistir ahir que la Generalitat no pot “desobeir” i portar pel seu compte a Catalunya persones refugiades perquè, en no ser un estat, no podria concedir-los l'estatus d'asilat i, per tant, no tindrien garantits tots els seus drets. No obstant això, Munté va assegurar que, després de la mobilització massiva de dissabte, faran més pressió a Madrid i als estats europeus perquè s'obrin fronteres. El govern –va dir Munté– està disposat a revisar el Pacte per a la Immigració tal com aquest dissabte van demanar les entitats organitzadores de la manifestació a favor dels refugiats. El pacte és del 2008 i es va renovar el 2012 “però és evident que pot necessitar una posada al dia”, va assegurar la consellera des de Lleida, on va anar a la festa de l'Afanoc.

“Nosaltres podem assumir els riscos i els sacrificis que faci falta però hem de pensar en les persones, que ja tenen una situació molt complexa; no podem generar unes expectatives dient que les portarem aquí quan això no es pot fer, les coses s'han de fer ben fetes”, va dir. I hi va afegir: “Estem demanant al govern de l'Estat que també puguem parlar d'això i que hi hagi molta més flexibilitat i celeritat a l'hora de portar aquestes persones cap aquí.”

Neus Munté va insistir: “Si desobeir vol dir posar en risc les persones no ho podem fer perquè el que volem és donar-los el màxim de garanties i de drets, no posar-les en una situació legal o administrativa encara més compromesa.”

El conseller d'Afers Estrangers i Relacions institucionals, Raül Romeva, d'una altra banda, va dir ahir que després de la manifestació “ha quedat demostrat que qui està preparada per acollir refugiats no és la Generalitat, sinó Catalunya com a país”.

En una entrevista a RAC 1, Romeva va mantenir que “és molt important” que les polítiques que s'iniciïn en aquest àmbit no es modifiquin encara que canviïn els governs, i va assegurar que “els països que alimenten un discurs que relaciona els refugiats amb delinqüents estan generant un marc mental fals”. Va dir que entén que el discurs de la por que s'ha instal·lat a Europa s'ha pogut “combatre” al nostre país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona