Societat

jutjats

noves tecnologies

Uns 153 jutjats ja treballen amb l'expedient digital

El Departament de Justícia ha transformat 7.103 equips informàtics, un 65% del total, per usar millor l'e-justicia.cat

Ara es construeixen mòduls per als forenses, l'àmbit penal i el contenciós

Mentre el Ministeri de Justícia rumia quin sistema informàtic copia de les comunitats mes avançades (Catalunya, el País Basc, Navarra i Cantàbria) per complir el seu mandat –que encara incompleix– perquè totes les bases de dades judicials de l'Estat espanyol siguin compatibles entre si, el Departament de Justícia avança ferm en el desplegament de l'e-justicia.cat. Aquesta plataforma té una base de dades única, que permet que jutges, fiscals, advocats, procuradors i altres operadors puguin treballar en un mateix expedient judicial que està digitalitzat i en el qual es pot introduir informació des de diferents ens.

La directora general per a la modernització de l'administració de Justícia, Rosa Ana Castillo, admet que el desplegament en tots els jutjats i jurisdiccions no es completarà fins al primer trimestre del 2021, en lloc de finals del 2020, a causa de l'aturada tècnica del març passat. Hi afegeix, però, que era una parada “necessària”, que ha permès “endreçar i ampliar” la capacitat del sistema amb el Centre de Telecomunicacions i Tecnologia de la Informació de la Generalitat.

Actualment, un total de 153 jutjats catalans (n'hi ha 613) ja treballen amb l'expedient digital. Són cent jutjats de primera instància (l'àmbit civil), 26 de l'àmbit social, 18 de família, sis de mercantils, dos d'incapacitats, a més dels departaments civils de la fiscalia. Ara s'ha iniciat el treball telemàtic en una secció de l'Audiència de Barcelona (la 1a), que s'estendrà a la resta de seccions del territori i també a les sales del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè donin resposta telemàtica als recursos que es presentin. En l'àmbit social, ara s'implantarà en jutjats de Barcelona, Lleida, Girona, a més dels partits judicials de Manresa, Tortosa i Figueres.

A més de la implantació tecnològica, el Departament de Justícia està realitzant una formació teòrica i pràctica de l'e-justicia.cat a funcionaris, jutges, lletrats de l'administració de justícia i fiscals, dirigida per experts en l'àmbit judicial i informàtic, que durant un temps resolen in situ, al jutjat, qualsevol dubte o problema. El servei telefònic de suport també s'ha millorat, segons Castillo, davant les deficiències detectades. La mateixa directora general manté reunions periòdiques amb representants dels jutges, advocats, procuradors i dels sindicats per consensuar noves aplicacions i polir disfuncions.

Alhora, ja s'han renovat un 65% dels equips informàtics dels jutjats (unes 7.103 unitats) perquè l'expedient telemàtic sigui eficaç. Als jutges, fiscals i advocats de l'administració de Justícia també se'ls està dotant d'ordinadors portàtils perquè puguin treballar a casa seva, i deixin de dur amunt i avall maletes plenes de paperam. “Amb la tecnologia, guanyem qualitat i seguretat, es dona una millor resposta als ciutadans i alhora reactives l'economia”, assegura Castillo.

Segons les previsions, a finals d'any es vol implantar l'e-justicia.cat a 170 jutjats mixtos, en l'àmbit civil. Paral·lelament, els informàtics dissenyen i construeixen un nou mòdul per als forenses perquè puguin passar els seus informes als jutjats i altres ens, i el mòdul per als jutjats de l'àmbit penal, el més complex per les distintes investigacions que es poden dur a terme i també pel nombre de fonts amb què han de poder interactuar, com ara Mossos i hospitals. Un primer tast telemàtic es vol fer el mes de novembre vinent de forma pilot al registre de guàrdia dels jutjats de Gavà. I el contenciós administratiu serà el darrer àmbit en què es desplegarà l'e-justicia.cat, a partir del 2018.

LA XIFRA

27
milions d'euros
s'invertiran en total en la construcció i el desplegament de la plataforma digital als jutjats catalans.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Totes les cries del musclo del Delta acabaran venint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona
GIRONA

Càritas troba feina a un 20% dels atesos en el seu programa d’inserció laboral

GIRONA
societat

Menys supermercats i més usos culturals al nou Pla de Ciutat Vella

barcelona
Societat

Els pisos de l’illa del carrer Canigó s’hauran de reforçar

Badalona
religió

Montserrat vol que el seu ‘Mil·lenari’ sigui obert a tota la societat

Montserrat
societat

Nou projecte d'habitatge amb serveis per gent gran i accés per als joves

Manresa