Societat

JOAQUIM SALVI

DIRECTOR DE L'ESCOLA POLITÈCNICA DE LA UDG I PRIMER ASPIRANT A RECTOR

“La meva candidatura no és crítica”

Vostè ha volgut ara fer pública la seva aspiració a ser el futur rector de la UdG, en substitució de Sergi Bonet. Tot i que encara falta perquè s'oficialitzi la campanya, perquè ha decidit presentar-se?
Ha estat un procés llarg i la veritat és que hi he reflexionat molt, abans de prendre aquesta decisió. Però en tot cas ho faig bàsicament per tres qüestions: la primera és perquè em fa molta il·lusió i, la veritat, tinc moltes ganes de fer-ho. La segona és perquè penso que tinc experiència pel que fa al govern. Pensi que des del 1998 he anat passant per diversos càrrecs de gestió, com pot ser coordinador d'estudis, secretari de departament, vicerector, i ara fa cinc anys que soc director de l'Escola Politècnica Superior. I, finalment, la tercera, perquè crec que ara és el moment per fer-ho.
Per què considera que ha arribat el moment de presentar-se a rector de la UdG?
Com he dit, fa cinc anys que soc director de la Politècnica i és precisament això, juntament amb els altres motius que he comentat, el que em fa prendre aquesta decisió.
Quines serien les línies mestres del seu projecte, o programa, tot i que és cert que encara falta.
Sí, és cert, el projecte encara s'està treballant i l'anirem avançant al seu moment. Aquest és un treball d'equip. Ara bé, alguns elements sí que els puc avançar i els tenim més o menys perfilats. El nostre projecte se centra a treballar amb i pels estudiants. La raó de ser de qualsevol universitat són els estudiants. Nosaltres pensem que els estudiants han de poder participar molt més en els òrgans de govern de la UdG, i parafrasejant-los: “Cal poder passar de la protesta a la proposta.” Des de la mateixa Politècnica això que comento ja s'ha anat treballant; en el sentit que les qüestions que els estudiants ens han traslladat hem mirat d'aplicar-les. I penso que aquesta experiència s'ha de fer en l'àmbit de tota la Universitat. Aquest és un eix que –i ho defenso– marca una mica tota la resta del nostre programa, que al seu moment ja tindrem temps de presentar. La recerca a la Universitat té sentit si aquesta es transfereix als estudiants, i la docència té sentit si és de qualitat i els estudiants poden rebre molt bé la seva formació.
La seva aspiració a ser el futur rector és per alguna qüestió crítica amb l'actuar equip?
No, en absolut. La meva candidatura no és crítica. Com és lògic hi ha punts de coincidència, de trobada i de discrepància. No em presento per cap qüestió d'oposició ni per una qüestió crítica amb l'equip actual del rectorat. El novembre passat ja vaig avançar a Bonet que tenia intenció de presentar-me. Penso que el fet que hi hagi més d'una candidatura el que fa és dotar les eleccions de més qualitat democràtica. Penso que està bé poder confrontar programes i visions.

La UdG escalfa motors

El director de l'Escola Politècnica, Joaquim Salvi, fa públic que aspira al rectorat
Destaca la seva experiència i diu que vol donar més veu als estudiants
Joan Trillas

La cursa a rector de la Universitat de Girona (UdG) o, per ser més precisos, la precampanya per aspirar al càrrec un cop s'acabi l'actual mandat, a finals d'any, va començar ahir, quan el director de l'Escola Politècnica Superior de Girona, Joaquim Salvi, va fer públic que aspirarà al càrrec.

La candidatura de Joaquim Salvi –vegeu l'entrevista– no mostra encara totes les cartes, perquè, segons diu, està enllestint el programa, però sí que remarca que vol donar més veu als alumnes. “Nosaltres pensem que els estudiants han de poder participar molt més en els òrgans de govern de la UdG, i parafrasejant-los: «Cal poder passar de la protesta a la proposta»”, va dir Salvi.

Experiència de gestió

El director de la Politècnica vol destacar la seva experiència en la gestió a través dels diferents càrrecs que ha ocupat, des de coordinador d'estudis fins a vicerector. Joaquim Salvi és llicenciat en informàtica per la Universitat Politècnica de Catalunya i doctor en enginyeria industrial, i va obtenir el premi extraordinari d'enginyeria per la UdG. Salvi és catedràtic del departament d'arquitectura i tecnologia de computadors i investigador del grup de recerca en visió per computador i robòtica. També ha estat professor visitant de l'Ocean Systems Lab de la Universitat de Heriot-Watt, i investigador principal de diversos projectes de recerca competitius i de transferència de tecnologia en l'àmbit nacional i europeu en visió per computador i robòtica submarina. Ha estat soci fundador de les empreses derivades AQSense i Bones Notes.

Visió constructiva

Hi ha altres elements que Joaquim Salvi vol deixar molt clars, com és que la seva aposta d'aspirar a ser el pròxim rector en cap cas s'ha d'interpretar com una crítica a la gestió de Sergi Bonet i el seu equip, ans al contrari. Segons Salvi, i en aquest sentit coincideix amb el mateix Bonet –vegeu la peça–, la presència de dues o més candidatures “aporta qualitat democràtica i, a la vegada, permetrà a la comunitat universitària confrontar diversos projectes, diverses visions que tenen totes l'únic objectiu de fer créixer la Universitat i el seu potencial”.

Aquestes, però, no seran unes eleccions qualssevol i hi ha elements per remarcar-ho. Un és que Bonet farà públic si es torna a presentar després d'haver presentat el seu informe de gestió dels quatre anys, en un claustre extraordinari –un fet inèdit–. I, també, i gens menyspreable, és que la UdG està immersa en el vint-i-cinquè aniversari de la seva fundació, un fet que atorgarà una càrrega simbòlica de noves maneres, ja iniciades amb Bonet. Fins al moment, els rectors han estat el doctor Josep Maria Nadal, president de la comissió gestora del 1994 al 1996 i rector del 1996 al 2002; el doctor Joan Batlle, del 2002 al 2005; la doctora Anna Maria Geli, del 2002 al 2013, i, finalment, el fins llavors etern aspirant, el doctor Sergi Bonet, que va arribar al rectorat el 2013.

Una cosa tinc molt clara: en cap cas em presentaria novament si fos l'únic candidat
Sergi Bonet
rector de la universitat de girona (UdG)
No he pres encara la decisió de tornar-me a presentar. Abans vull presentar el meu informe de mandat a la comunitat

Confrontar programes

El rector de la UdG, Sergi Bonet, ha destacat que no vol encara avançar si té la intenció de presentar-se per revalidar el càrrec. Segons Bonet, aquesta decisió obeeix a diverses raons: per un costat, i segons explica, no vol interferir en la presa de decisió d'altres aspirants. També opina que abans cal presentar el seu informe i passar comptes pels quatre anys que haurà estat al capdavant de la UdG, en substitució d'Anna Maria Geli. “Nosaltres ens vàrem presentar amb un programa clar i definit per quatre anys, el que jo sempre en dic el nostre contracte amb la comunitat universitària i, en aquest sentit, cal que aquesta es pronunciï”, destaca Bonet.

Una cosa, peró, sí que tenia clara el rector de la UdG, segons explica: és que si no hi hagués cap candidatura que aspirés a substituir-lo el més probable és que optés per no presentar-se: “És important que hi hagi diversos candidats i candidates perquè ens permet poder confrontar visions, programes i fer créixer el projecte universitari, que és el que tots volem.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia