Societat

EVA BERTRANA

DIRECTORA DE LA XARXA D'ESCOLES LA BRESSOLA

“L'Estat francès considera el català de segona”

“Hem superat el miler d'alumnes a La Bressola, però no produïm prou parlants per compensar la desaparició de la llengua a la Catalunya Nord”

“El moviment catalanista viu el procés d'independència al sud com una oportunitat única pel prestigi que aportarà a l'idioma tenir un estat”

“Cada any hem de refusar mainada als nostres centres”

Pedagogia moderna en català
La xarxa d'escoles La Bressola, a la Catalunya del Nord, no només treballa per recuperar la llengua, sinó que ofereix un projecte pedagògic modern
Ser finalistes del premi Martí Gasull demostra que la immersió paga la pena

La xarxa d'escoles La Bressola promou el català entre els infants, des del 1976, a la Catalunya del Nord, territori on la llengua està greument amenaçada. És finalista del IV Premi Martí Gasull de la Plataforma per la Llengua.

Com ha canviat La Bressola des de l'inici fins ara?
La Bressola es va iniciar amb set alumnes, quatre dels quals eren fills de la mestra o dels impulsors, i amb molta sensació que era un projecte que no aguantaria. El batlle Paul Alduy va cedir un petit local a La Bressola pensant que allò seria cosa d'un parell o tres d'anys i, de mica en mica, va anar creixent fins a tenir un projecte amb una certa credibilitat.
En què consistia el projecte?
Al principi no hi havia projecte pedagògic. L'única intenció era la recuperació de la llengua. A mesura que es va anar acollint més mainada es va treballar en un projecte pedagògic que acompanyés la recuperació. Avui dia, el projecte pedagògic del 2017 es basa en el del 1978, que és el de les aules multinivell. En aquell moment no hi havia els recursos necessaris per tenir una aula per a cada nivell i els alumnes de diferents edats estaven barrejats. Amb el temps s'ha demostrat que funciona, perquè l'alumne més petit, de gran, vol ser com el que té dos o tres anys més que ell, i si aquest parla català, ell també ho fa.
Quants alumnes teniu, ara?
Enguany hem engegat el curs amb 1.021 alumnes. Ens felicitem perquè hem superat el miler, però és una joia amarga.
Per què, amarga?
Perquè, tot i que hem superat el miler, sabem que en podríem tenir el doble o el triple.
De què depèn?
De locals, de recursos, d'ajuts municipals, de les institucions locals, regionals i estatals.
De demanda, en teniu prou?
N'hi ha moltíssima. Cada any, amb mal al cor, hem de refusar mainada. Una cinquantena, segur, i hi ha anys que arribem al centenar. Fa mal perquè nosaltres, que treballem per recuperar la llengua històrica del territori, som a la vegada els qui impedim nous locutors.
Què es pot fer per revertir aquesta situació?
Que hi hagi política lingüística més enllà de l'escola. Aquí estem fent una feina tan bé com sabem, però al carrer no hi ha una política lingüística, ni els mitjans que necessita la recuperació del català. Defensar el català en l'aspecte social està bé, perquè aquí tothom és molt català, però després els mitjans arriben amb comptagotes.
Hi ha hagut recuperació del català els últims anys?
No hi ha hagut recuperació de parlants. La tendència de la desaparició de la llengua data de quaranta anys enrere i no produïm prou locutors per compensar-la. Ara hi ha estudis que diuen que si hi hagués una política que ho facilités es podria equilibrar en poc temps.
I això de qui depèn?
De l'Estat, del Consell Regional i del Consell Departamental.
I estan per la feina?
No. Per a les institucions, la defensa del català ha de ser una ajuda per promoure encara més el francès. El català el consideren una llengua i una cultura de segona categoria.
El procés cap a la independència al Principat provoca més interès pel català a la Catalunya del Nord?
Està tenint una incidència de dos tipus: una és una certa inquietud pel que pot passar i l'altra, veure-ho com una oportunitat. Políticament, veient el que està passant a l'Estat espanyol, poden pensar què els espera el dia que es despertin aquí. Socialment, pel moviment més catalanista, s'està vivint com una oportunitat única. No pas per declarar ara la independència de Catalunya Nord, ni la unitat dels Països Catalans, però sí pel prestigi que aportarà al català que Catalunya tingui un estat.
Què representa ser finalistes del premi Martí Gasull?
Ens fa molta il·lusió. Que a la Catalunya Nord se sàpiga que la feina de La Bressola és reconeguda per una entitat i un premi amb tant de prestigi ens ajuda a guanyar credibilitat. Demostra que la immersió lingüística que s'està practicant a La Bressola paga la pena.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia