Societat

municipal

urbanisme

El barri de Sant Narcís de Girona tindrà pla integral aquest any

L'Ajuntament de Girona convocarà al març entitats i partits per constituir sis taules de treball amb l'objectiu de recollir propostes i poder tenir el pla a punt la tardor que ve

Fa 15 mesos que tots els grups van acordar-ho en un ple extraordinari

L'equip de govern de Girona ha decidit desencallar i enllestir aquest any un dels grans projectes que té pendents i que afecta un dels principals barris de la ciutat: el pla integral de Sant Narcís. Quinze mesos després del ple extraordinari sobre el barri en què tots els grups van acordar impulsar aquest reivindicat pla, el consistori ha anunciat a les associacions veïnals que el mes que ve es crearan les sis taules de treball sectorials del pla integral i que la intenció és tenir un esborrany fet al setembre o a l'octubre per aprovar-lo abans de finals d'any. El regidor del barri, Joan Alcalà, concreta que a la reunió del març hi convocaran una quinzena d'entitats del barri i tots els grups municipals, perquè l'objectiu principal del pla és definir el model de barri i s'hi volen implicar “tots els agents socials, amb el govern exercint el lideratge, i per això s'ha demanat implicació a totes les àrees”. Així, explica que es pretén que el pla sigui “un punt de partida d'anàlisi i reflexió de tot el sector” i que serveixi “per donar resposta a aquelles zones del barri que per raons històriques tenen problemes socials i urbanístics”. Els sis grups de treball seran sobre àmbit social, seguretat ciutadana, espais públics, educació i cultura, promoció econòmica i projecte ferroviari. Cadascun tindrà com a persona de referència el regidor de l'àrea.

Alcalà remarca que en l'últim trimestre del 2016 ja es va fer una primera diagnosi, una planificació del procés i definició de compromisos oficials, i ara fins al març s'està en la segona fase, d'“identificació de les necessitats potencials i propostes”, que es basarà en les reunions amb els veïns per recollir les mancances i demandes que tenen. El regidor detalla que el calendari del govern preveu una tercera fase –entre el maig i el setembre– de valoració i estudi de la viabilitat tècnica de les propostes i també de definició del que és més urgent i planificació de les actuacions. En funció del que es decideixi es redefiniran els grups de treball, que en tot moment estaran informats del que es vagi decidint. La quarta i última fase, prevista per als mesos de setembre i octubre, inclou la presentació d'un esborrany als veïns, la seva valoració política i aprovació després d'introduir-hi els canvis pertinents. La idea és poder tenir el pla aprovat pel ple cap a finals d'any.

Alcalà, però, deixa clar que l'execució serà a llarg termini, “tot i que s'anirà treballant i fent coses”. En aquest sentit, esmenta la reforma de la plaça Ermessenda o la construcció de la pista coberta al Cassià Costal, que “tot i que no entra dins del barri, per proximitat hi tindrà repercussió”.

Tant Alcalà com les associacions de veïns recorden que des de fa un parell d'anys hi ha en punt mort el pla especial de Sant Narcís, que era només urbanístic i centrat en les cases històriques del grup Sant Narcís, en espera que es faci aquest pla més global per a tot el barri.

El principal del pla ha de ser la recuperació econòmica i el treball social al sector sud
Xavier Reyner
president de l'associació de veïns de sant narcís
Volem implicar-hi tots els agents socials i el govern exercirà el lideratge implicant-hi totes les àrees
Joan Alcalà
regidor de barri de sant narcís
Volem un pla de veritat, com els antics plans de barris, amb fets i actuacions a curt, mitjà i llarg termini
Dolors Hernández
PRESIDENTA DE L'ASSOCIACIÓ DE VEÏNS DE SANT NARCÍS SUD

Les associacions de veïns, expectants sobre com anirà

Les dues associacions de veïns del barri han rebut l'anunci amb satisfacció però a l'expectativa de com anirà.

El president de l'associació de veïns de Sant Narcís, Xavier Reyner, mostra la seva “alegria” pel fet que el pla “tiri endavant” i creu que si el retard ha estat “perquè estaven preparant-ho, benvingut sigui”, perquè el que ells temien “era que no estiguessin fent res” i no ha estat així. “Han complert”, diu. Reyner considera que el principal del pla ha de ser “la recuperació econòmica i el treball social al sector sud, on hi ha un focus important d'incivisme”.

Per la seva banda, la presidenta de l'associació de veïns de Sant Narcís sud, Dolors Hernández, opina que “ja era hora” i deixa clar que ells volen que aquest pla no sigui només de bones intencions sinó “de veritat, com eren abans els plans de barris, amb fets i actuacions a curt, mitjà i llarg termini”. Hernández subratlla que per a ells és important que es faci un estudi preliminar socioeconòmic del barri –“no sé si s'ha fet”– i parlar d'equipaments. En aquest sentit, remarca que són “el barri amb més habitants i amb menys equipaments i espais públics” –només un centre cívic i una escola–, i també que a la zona sud hi ha “una taxa d'atur important i molts problemes d'integració”. Considera “fonamental” que s'hi inclogui un pla de reactivació econòmica, perquè la zona “s'està morint; cada vegada hi ha menys botigues”. També reclama un pla d'accessibilitat i una connectivitat directa entre Mas Xirgu i Mas Gri i la zona de la futura clínica Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia