Societat

Volen erigir una rèplica d'un bust de Toda a Reus

L'Associació Cultura i Solidaritat editarà 3.000 postals per costejar els 6.000 euros del monument d'homenatge, que s'instal·laria a una de les cantonades de la Casa Navàs

Mesos després que l'Any Toda hagi conclòs oficialment, l'Associació Cultura i Solidaritat de Reus posa en marxa una campanya perquè Reus homenatgi Eduard Toda amb una rèplica escultòrica del bust que custodia el Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú. Aquesta peça artística va formar part de l'exposició que la ciutat va organitzar al Museu de Reus durant l'Any Toda. Segons el membre fundador de l'entitat, Xavier Robert, amb aquesta iniciativa es persegueix que “tothom pugui intervenir” modestament a fer possible el monument, un motiu pel qual s'han editat tres mil postals al mòdic preu de dos euros que es podran adquirir a diversos comerços de la ciutat per subscripció popular.

Respecte a l'objecte artístic que es vol erigir, la proposta consistirà a escanejar en tres dimensions el bust retornat al Museu de Vilanova i que és obra de l'escultor tortosí Agustí Querol (1860-1909). Amb el motlle aconseguit a través d'aquesta tècnica, només caldrà que un escultor modifiqui mínimament l'obra, fins a assolir el resultat final. En total aquest procés representarà un cost de 6.000 euros que permetrà fer l'obra amb un pressupost relativament baix. Actualment, l'Associació Cultura i Solidaritat de Reus ja ha aconseguit l'autorització del consistori de Vilanova i la Geltrú –propietari del Museu Víctor Balaguer– per poder escanejar en 3D el bust de Querol, i ja s'ha reunit amb l'Ajuntament de Reus per donar-li a conèixer la iniciativa. La subscripció popular es fonamentarà en l'edició de dues postals diferents: una de realitzada a partir del dibuix d'Eduard Toda de l'artista Josep Maria Gort, i una altra amb una fotografia del bust original.

LA XIFRA

6.000
euros és el cost aproximat del projecte per erigir la rèplica del bust original d'Eduard Toda.

El bust, a l'espai on va néixer Eduard Toda

Robert explica que es necessiten aproximadament uns 6.000 euros perquè la proposta es faci realitat, i també recorda que en el seu dia ja es van adquirir altres obres d'art emblemàtiques relacionades amb la ciutat mitjançant subscripció popular (La Vicaria, de Marià Fortuny, així com una escultura de Joan Rebull). La proposta de l'entitat seria instal·lar el bust a una de les cantonades de la Casa Navàs, que ocupa l'espai on antigament es trobava Cal Cardenyes, on va néixer Eduard Toda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sonia Giménez
PRESIDENTA DE L’OBSERVATORI DE L’AIGUA DE TERRASSA (OAT)

“En la gestió de l’aigua cal valentia i requereix consens”

TERRASSA
INFRAESTRUCTURES

Comença l’obra de l’estació de busos de Lleida que es posarà en marxa el 2026

LLEIDA
Olot

El Cornamusam aposta per la programació de quilòmetre zero

Olot
Educació

L’Ajuntament de Badalona treu els estudis universitaris del Carme per posar-hi oficines

Badalona
OCi

La Fira d’Abril ignora la SGAE i no paga els drets d’autor

barcelona
GIRONA

Volen que l’edifici de la UNED sigui centre de dia i refugi climàtic

girona
salut

L’hospital del Mar demostra la conveniència de tallar el fre lingual

Barcelona
SAlut

Bellvitge fa la primera reducció d’estómac robòtica del país

L’Hospitalet de Llobregat
SOCIETAT

Les entitats d’ajut reclamen polítiques socials efectives als nous Parlament i govern

barcelona