Societat

El MWC arrenca amb una gentada a la fira i al carrer

Puigdemont fa seves les paraules del rei sobre la “lleialtat institucional” per retreure la falta de diàleg a l'Estat

Una protesta d'estudiants complica el trànsit en un dia d'activitat frenètica

El Mobile World Congress (MWC) va arrencar ahir amb la participació massiva dels congressistes (se n'esperen més de 100.000), el transport públic reforçat i a ple rendiment, protestes al davant de la fira i en altres punts de la ciutat i el seguici d'autoritats inaugural amb dos protagonistes: el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el rei Felip VI.

Acompanyats del vicepresident, Oriol Junqueras; la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría; el ministre d'Indústria, Álvaro Nadal, i el delegat del govern de l'Estat a Catalunya, Enric Millo, Puigdemont i Felip VI van exhibir “cordialitat” i “bona sintonia”, segons el mandatari català, tot i l'enfrontament polític entre la Generalitat i l'Estat.

En aquesta línia, el president català va qualificar d'“absolutament oportunes” les declaracions que va fer el monarca la vigília, en què elogiava la “col·laboració lleial i generosa” que hi ha entre les administracions per fer possible el congrés del mòbil, que “facilita el creixement econòmic” i “el progrés”. “Estic convençut que tant la vicepresidenta com el ministre van prendre bona nota d'aquest savi consell”, va etzibar Puigdemont, que va aprofitar per retreure a l'executiu de Mariano Rajoy falta d'esperit de col·laboració en àmbits com ara la salut, la immigració, les infraestructures i els refugiats.

El dard de Puigdemont no va interferir, però, en la relació cordial que les autoritats van mantenir durant el periple d'una hora i mitja pels estands de Huawei, Samsung, Google, Turkcell, l'espai de GSMA (organitzadors de la fira), els pavellons de Catalunya i Espanya i els estands de la Mobile World Capital Barcelona i de les operadores Telefónica, Vodafone i Orange. El seguici va despertar una gran expectació entre els assistents al congrés, que tenien com a punt de referència els 1,97 metres d'altura del rei.

Poc abans, a l'entrada del recinte de la Fira de Barcelona, a l'Hospitalet de Llobregat, alguns grups de manifestants dispersos feien sentir les seves reivindicacions: des d'activistes que demanaven als fabricants de mòbils que fessin el favor de reciclar, fins a treballadors d'Aena que defensaven els seus drets laborals.

Aquestes protestes van transcórrer de manera pacífica i sense afectar el funcionament del congrés, cosa que no va passar amb la que va organitzar un grup d'estudiants, que van tallar diverses vies de la ciutat com la Gran Via, la Diagonal i la ronda Litoral i van cremar pneumàtics i contenidors en protesta per l'augment del preu de les taxes universitàries. L'acció dels estudiants va causar importants retencions de trànsit a primera hora del matí.

També a l'interior del recinte va ser un dia de multituds que anaven amunt i avall, de presentació en presentació, que se solen fer els primers dies de la fira, mentre que els últims es dediquen més a tancar tractes i acabar de concretar serrells. De fet, el mateix diumenge ja hi havia hagut les presentacions més mediàtiques.

Tot i això, ahir també van tenir lloc algunes de les presentacions més esperades. La japonesa Sony va mostrar el nou mòbil XZ Premium i altres terminals de gamma mitjana, mentre que Panasonic va presentar el portàtil convertible Thoughbook CF-33, un aparell versàtil de dotze polzades.

Coincidint amb el primer dia del Mobile World Congress, GSMA, l'empresa organitzadora, va fer públic un estudi propi que revela que més de 5.000 milions de persones del món tindran telèfon mòbil abans que s'acabi aquest any. En l'horitzó de l'any 2020, es preveu que el registre superi els 5.700 milions de persones, és a dir, tres quartes parts de la població mundial.

LA FRASE

Estic convençut que la vicepresidenta i el ministre prendran bona nota del consell del rei
Carles Puigdemont
president de la generalitat

LA XIFRA

81
per cent
de penetració tenen els telèfons intel·ligents a l'Estat espanyol, segons un estudi de Google.

Màxima representació en la inauguració

A la inauguració del MWC, hi van assistir el rei Felip VI; la vicepresidenta Soraya Sáenz; el president Carles Puigdemont; el vicepresident Oriol Junqueras, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

la crònica

Les delícies de la cuina d’aprofitament

L’AENTEG trasllada la seva seu i estrena identitat corporativa

GIRONA
SOCIETAT

Trànsit preveu que 460.000 cotxes sortiran de l’àrea de Barcelona en un pont de la Mercè marcat per la pluja

BARCELONA
ciència

La UB i el VHIR s’alien per crear pell humana bioimpresa

Barcelona

L’Ajuntament fomentarà la salut i la mobilitat sostenible a la Sea Otter

GIRONA

Reparen el passadís i el vestíbul d’entrada de l’Escola Montjuïc

GIRONA

Parc Tramuntana vol impulsar la col·laboració amb els empresaris gironins

Girona

La Cambra de la Propietat defensa els contractes d’habitatge de temporada

GIRONA
Societat

Troben a Cervera una nova espècie de planta fòssil de la família de la vinya

Cervera