Societat

transports

noves tecnologies

Els transports es pagaran amb el mòbil l'any que ve

L'ATM presenta la T-Mobilitat, un sistema de compra i validació de títols amb telèfon i targetes de plàstic recarregables i bancàries

El nou model s'implantarà a tot Catalunya a finals del 2019

L'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) va presentar ahir en el Mobile World Congress (MWC) el nou model de pagament i de bitllets del transport públic, que es posarà en marxa a la primera corona de l'àrea metropolitana de Barcelona a finals de l'any que ve i a tot Catalunya el 2019. La nova T-Mobilitat substituirà els actuals títols de transport de cartró per tres noves formes de pagament: unes targetes de plàstic recarregables, targetes bancàries i el telèfon mòbil. En el futur, el sistema preveu incorporar altres objectes com els rellotges intel·ligents. En els tres casos, la validació per accedir al metro, l'autobús, el tramvia o el tren es farà sense contacte, tal com es va mostrar en la demostració que es va fer ahir al congrés del mòbil.

Segons va explicar el director general de l'ATM, Pere Torres, quan comenci a implantar-se, el nou sistema conviurà amb els actuals títols de transport. La previsió és fer la primera prova pilot en algunes línies de transport a finals d'aquest mateix any.

Més enllà del fet que el sistema sigui pràctic per a l'usuari, que podrà proveir-se dels títols de transport que necessiti a través d'una aplicació per a telèfons intel·ligents o de màquines expenedores, els responsables de la iniciativa volen que serveixi per redissenyar el model de tarifes per fer-lo més “personalitzat”. “L'usuari podrà adquirir els títols de transport adaptats als trajectes que fa”, va explicar Torres. Al principi, però, es mantindrà l'actual model de tarifes per zones amb la idea de canviar-lo per un de basat en els quilòmetres que es fan i amb tarifes planes.

“La tarifa s'adaptarà a la intensitat d'ús del transport públic de cadascú. Com més usis el transport públic més barata serà la tarifa”, va resumir el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull. El pla preveu que més endavant es pugui fer el pagament del transport després d'haver-lo usat a través d'un compte d'usuari que generarà una factura a finals de mes. El preu variarà en funció dels quilòmetres recorreguts i de la recurrència.

Rull va destacar “la bona col·laboració entre les tres administracions” implicades en el projecte –la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), mentre que la regidora de Mobilitat de Barcelona Mercedes Vidal va remarcar la renegociació que s'ha fet del contracte de la T-Mobilitat per augmentar el pes públic, la qual cosa ha garantit que les dades que es generin amb aquesta nova tecnologia estaran sota el control de l'administració i que cap operador ni entitat bancària tindrà l'exclusivitat de la venda de títols per internet.

Tot i que ja hi ha ciutats a Europa i al món que fan servir el mòbil i targetes de plàstic recarregables per comprar i validar els títols de transport, el projecte de la T-Mobilitat vol anar més enllà i crear una plataforma que serveixi també per gestionar millor la mobilitat gràcies a la informació de què es disposarà del funcionament de la xarxa en temps real.

LES XIFRES

88
títols
de transport diferents hi ha actualment; amb el nou model l'usuari tendirà a pagar per distància feta
72
milions
d'euros costa la posada en marxa de la T-Mobilitat, 12 més del previst per la modificació del contracte

Telefónica mostra una xarxa mòbil LTE de 40 grams

Telefónica va presentar ahir la primera xarxa mòbil LTE completa amb un pes de 40 grams que permet connectar una empresa de manera autònoma i pot resultar molt útil per a equips de rescat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Desconvocada la vaga a presons després de tancar un acord amb Justícia

Barcelona
BLANES

El consistori desencalla la construcció d’un hotel al Passeig de S’Abanell

BLANES
societat

Detingut ‘in fraganti’ un home acusat de vuit robatoris amb força en vehicles

blanes
Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona