Societat

Tribunals

Sancionen quatre empreses per manipulació de concursos

El Tribunal de la Competència les ha multat perquè acordaven entre elles qui havia de guanyar una licitació

Es repartien contractes d'enllumenat públic a Mataró, Vilassar de Mar i Argentona

El Tribunal Català de Defensa de la Competència ha sancionat quatre empreses per alteració del resultat de les adjudicacions dels concursos d'enllumenat públic a diferents municipis, entre ells Mataró, Argentona i Vilassar de Mar. Segons la resolució del tribunal, les firmes van acordar entre elles ofertes a la baixa i s'intercanviaven informació de les propostes que presentaven a la licitació perquè una en resultés la guanyadora. Unes pràctiques que infringeixen la llei de defensa de la competència per la prestació de serveis. Es tracta de les empreses Electricitat Boquet SL, a qui li han imposat dues multes, de 56.000 i 167.000 euros; Electricidad Pascual de Diego SL, amb una altra sanció de 19.000 euros; Electricidad Llano SL, amb 57.000 euros, i Alumbrados Viarios SA –més coneguda per Aluvisa–, amb 267.000 euros més.

L'expedient es va iniciar arran de la denúncia que va presentar una altra societat perquè entenia que existien prou indicis de concertació entre les elèctriques denunciades. Tot i que la resolució és del desembre del 2016, ha estat el PP de Mataró el que l'ha destapat ara i en el darrer ple va retreure al govern municipal que no n'hagi informat en cap moment tenint en compte la gravetat de la situació i que afecta directament l'Ajuntament, ja que Boquet fa el manteniment del servei d'enllumenat públic des de fa anys.

El regidor de Serveis Centrals, Juan Carlos Jerez (PSC), va assegurar que els fets que relata el tribunal corresponen a concursos de mandats anteriors. Tot i això, assegura que va encarregar als serveis jurídics un informe sobre els efectes que podia tenir la resolució. Un escrit que, segons Jerez, no determina que es pugui impedir la contractació de les empreses sancionades, i que per això no poden tirar endavant cap mesura correctora. “A banda que s'hi pot presentar recurs com crec que han fet, el tribunal no exigeix cap prohibició ni present ni futura sobre la licitació actual”, va afegir-hi Jerez.

Clàusules socials

En el que sí que va insistir Jerez és en l'entrada en vigor de les noves clàusules socials que han de regir la nova contractació pública i que, entre altres mesures, preveu un codi ètic que han de subscriure totes les empreses que vulguin treballar per a l'administració. “Amb aquest document sí que podrem actuar i apartar-los del servei per una actuació que el tribunal de la competència considera que és molt greu”, va afegir-hi.

Unes obres del 2010 a Vilassar de Mar

La resolució del Tribunal Català de Defensa de la Competència també ha posat en estat d'alerta l'Ajuntament de Vilassar de Mar, ja que Electricitat Boquet és també l'empresa del servei de manteniment de l'enllumenat públic des del 2013. En aquest sentit, l'equip de govern municipal posa de manifest que la manipulació de concursos d'aquesta companyia i d'altres correspon exclusivament a contractes d'obres de l'any 2010 arran d'un projecte per a la renovació dels punts de llum de diferents carrers. Uns treballs que, d'altra banda, es van portar a terme en el mateix any de l'adjudicació. “La resolució no afecta ni té res a veure amb el contracte de manteniment de l'enllumenat públic actualment en vigor”, puntualitzen fonts del consistori. A banda de recordar que Boquet ha anunciat que presentarà recurs i que, per tant, el que dictamina el tribunal de l'Autoritat Catalana de la Competència no és ferm fins a la corresponent sentència judicial, el govern local defensa que sempre han estat “respectuosos amb el que marca la llei i les contractacions fent els concursos d'una manera transparent”. De fet, recorden que en aquest mandat s'ha incorporat un secretari i la figura d'un interventor i d'un tècnic d'administració general, que tenen entre les seves funcions controlar els procediments i l'organització d'aquestes licitacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva