Societat

Cap de setmana per reviure el llegat jueu de Besalú

La programació inclou un mercat artesanal, espectacles de carrer, visites guiades i exposicions a tot el poble

Des d'ahir i fins avui, diumenge, Besalú torna a viure una immersió en el llegat del patrimoni jueu al poble. Un mercat de productes artesanals, actuacions musicals, espectacles de carrer, conferències, exposicions i visites guiades combinen aspectes lúdics i didàctics per endinsar-se en aquest passat.

En aquest sentit la jornada d'ahir es va iniciar amb la inauguració a l'antic hospital de Sant Julià de l'exposició produïda pel Patronat del Call de Girona Llegat, consistent en una mostra de fotografies de ciutats amb passat jueu i materials sobre aquesta temàtica.

A final de tarda, un altre dels actes més concorreguts va ser la conferència del director de l'Institut Ramon Llull, Manuel Forcano, amb la seva ponència titulada Els jueus de Catalunya ahir i avui.

‘El pont dels jueus'

Avui, diumenge, a les 11.30 h, un dels atractius de la programació serà una visita pels carrers de Besalú que inclourà el guiatge del periodista i escriptor besaluenc Martí Gironell, amb motiu del desè aniversari de la publicació de la seva novel·la El pont dels jueus. Un altre acte programat per al migdia serà la Cata de vins caixer, a càrrec de l'enòleg Cisco Perelló. L'últim acte, programat per a final de tarda, serà un concert del Col·lectiu Brossa, a les 18 h, a la sala gòtica de la Cúria Reial.

LA XIFRA

10
anys
de la publicació d'‘El pont dels jueus'. Martí Gironell ho commemora avui a Besalú.

La xarxa dels calls catalans, en preparació

Lluís Guinó, alcalde de Besalú, va aprofitar ahir la inauguració de l'exposició Llegat. Paisatge humà dels calls, a Sant Julià, per recalcar que el projecte de creació d'una xarxa dels calls catalans va endavant i que tot indica que tindrà caràcter d'un projecte nacional que podria tutelar la Generalitat. La primavera del 2016, els cinc municipis catalans amb calls (Girona, Besalú, Castelló d'Empúries, Tortosa i Barcelona) van abandonar la Red de Juderías, entitat que fins aquell moment havia reagrupat els 23 municipis de l'Estat amb patrimoni jueu. De fet la Red de Juderías és una iniciativa que es va crear precisament a Girona ara fa 20 anys. La creació d'una xarxa pròpia dels calls catalans respon a la voluntat dels cinc municipis de coordinar i promocionar de manera més eficient aquest llegat. La visita anunciada avui del conseller de Cultura, Santi Vila, a l'Espai Cultural Cúria Reial de Besalú pot ser l'oportunitat d'aportar novetats sobre la pròxima creació d'aquesta xarxa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Albanyà

Bassegoda recupera el sant Miquel vandalitzat fa més de 20 anys

Albanyà
infraestructures

Posen en marxa els ascensors de l’estació de Mollet Sant Fost

MOLLET DEL VALLÈS
SALT

Els patinets han estat involucrats en una vintena d’accidents els últims sis mesos

SALT
GIRONA

L’Ajuntament instal·larà llums LED a l’entorn de les Hortes de Santa Eugènia

GIRONA
SALT

L’IDIBGI publica el joc virtual ‘Mite o Ciència’ de divulgació científica

SALT
societat

Oncolliga celebra aquest diumenge una nova masterclass de ioga benèfica

girona
SOCIETAT

Desconvocada la vaga a presons després de tancar un acord amb Justícia

Barcelona
BLANES

El consistori desencalla la construcció d’un hotel al Passeig de S’Abanell

BLANES
societat

Detingut ‘in fraganti’ un home acusat de vuit robatoris amb força en vehicles

blanes