Societat

habitatge

expropiació

En vaga de fam un veí desallotjat a la Teixonera

Veu “injustes” les indemnitzacions per l'expropiació del bloc evacuat l'any 2014

Està mig despenjada, però la pancarta encara resisteix l'embat del temps. “Indignats, CiU no compleix”, afirma. Està situada al número 91 del carrer Santa Rosalia, al barri barceloní de la Teixonera. L'edifici va ser desallotjat el 2014 en constatar-se el mal estat de les bigues i l'Ajuntament l'ha expropiat, una actuació que ja estava prevista en la reforma urbanística del Carmel, del 2008. A la façana hi ha ara una pintada que acompanya la pancarta. “Modalitat: vaga de fam”, informa. L'autor és el president de la comunitat de propietaris de la finca, Claudio Banchelli, que va iniciar la protesta l'1 de març. “No estic d'acord amb la manera com s'ha fet el procés d'expropiació; les indemnitzacions van ser ridícules i l'actual govern municipal, que tantes promeses ens va fer, no ha sabut trobar una solució justa a la nostra situació”, denuncia.

Banchelli es planta cada matí a l'entrada de l'edifici i hi passa tot el dia, fins ben entrada la nit. L'acompanyen Encarna Mingorance i Josefa Díaz, també afectades. Cadascú té la seva pròpia història, però el que han viscut des que va començar aquest malson els ha fet inseparables. El desallotjament va ser un cop molt dur i una trentena d'afectats van haver de viure fins a un any en un hotel . En alguns casos, les negociacions amb l'Ajuntament han estat àrdues. Banchelli va pactar anar a un habitatge de lloguer social al barri de la Clota i ha aconseguit que quedi per al seu fill. La Josefa –que ja tenia el pis pagat– també va ser reallotjada allà, però ara gairebé la meitat de la pensió se li'n va per al lloguer. A més, la seva indemnització –85.000 euros– se l'han embutxacat els hereus del constructor de la finca, que figurava com a propietari del pis. L'Encarna, com la Josefa, havia pagat ja el pis i el va tenir llogat fins que el fill hi va anar a viure. A ells els van dir que no tenien dret a res, però van batallar i el seu fill viu ara en un pis de lloguer social a Torre Baró.

El cas de Santa Rosalia, malgrat tot, es dirimirà als jutjats. Fa un any, a petició de Banchelli, un jutge va aturar cautelarment l'enderroc de l'edifici i els veïns van obrir una escletxa legal amb l'objectiu de rebre més compensacions. Banchelli es va reunir fa uns dies amb el consistori per tractar el tema, però les posicions estan enrocades. “Estem en espera de la resolució judicial, que dictaminarà com s'ha d'actuar”, explica una portaveu municipal. Ell, però, vol que l'Ajuntament mogui fitxa –la via judicial és lenta– i està disposat a mantenir la vaga de fam fins a obtenir resposta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia