Societat

Religió

Omella obre un procés participatiu per fer el pla pastoral

Per primera vegada es dona l'oportunitat que tothom pugui opinar

Avui el qüestionari surt al ‘Full Dominical'

L'Arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, ha obert un procés participatiu perquè tots els barcelonins aportin el seu gra de sorra per poder laborar el nou pla pastoral de la diòcesi.

És la primera vegada que la cúpula d'una diòcesi catalana demana als seus fidels (i a qualsevol ciutadà) la seva opinió per tal de confeccionar el pla, que és l'instrument que defineix l'acció que s'ha de dur a terme durant els propers anys (una espècie de pla de govern). Ho havia fet el papa quan era cardenal arquebisbe de Buenos Aires, i això ha animat el bisbe Omella a seguir-li els passos: “No volem córrer; volem que la gent opini i, en funció del que se'ns digui, elaborarem el pla”, que serà el reflex del sentir de tots. Serà el primer pla des que l'arquebisbe es va fer càrrec de Barcelona i aquesta manera de demanar opinió segueix, també, les directrius de l'Evangelii Gaudium del papa Francesc, que proposa escoltar tothom i treballar de manera “sinodal” (conjuntament). És, també, el que va fer el papa per preparar els Sínodes de la Família quan va repartir qüestionaris a totes les diòcesis del món. “Que ningú no pugui dir: «Jo no he tingut l'oportunitat de dir»”, va afirmar Taltavull, que va explicar que, a més, aquesta “gran enquesta” ha de servir per “posar l'Església diocesana en un procés d'autocrítica, de revisió i de conversió”.

Ja fa setmanes que el document es treballa en grup a les diferents parròquies i entitats, però aquest diumenge es farà extensiu a tothom a través del Full Dominical (amb 24.000 exemplars).

A partir d'una àmplia reflexió sobre el moment en què es troba la societat i partint de les ensenyances de l'Any de la Misericòrdia (i de les idees que repeteix sempre el papa: Església en sortida, Església hospital de campanya, Església en estat permanent de missió...) el qüestionari demana “deixar volar la imaginació” i “provocar una pluja d'idees”. Pregunta als cristians què cal fer, com veuen el seu entorn i com es podria millorar a través de l'Església. I, és clar, com, en aquest context i aquest entorn, l'Església ha de poder comunicar l'Evangeli, celebrar la fe i exercir la caritat, les seves missions.

També es pregunta: “Quins són els missatges de la cultura dominant avui en el món i com ens condicionen també a nosaltres, els cristians?” També es demana per la pobresa, pels pobres d'avui i quins reclamen l'atenció. Taltavull va recordar que és aquí on l'Església actua preferentment “i no només som el que es veu, com la parròquia de Santa Anna, que ha obert les portes i ha donat menjar a gent que viu al carrer”. “L'Església són centenars de persones que anònimament fa anys que ja fan aquestes coses però no surten als mitjans de comunicació”, va dir.

El qüestionari posa interès a rebre propostes sobre com l'Església ha d'actuar en aquests àmbits on avui es forja la cultura i la mentalitat social: les xarxes socials, els mitjans de comunicació, els centres de debat cultural, etc.

LA FRASE

No volem córrer; volem que la gent opini i, en funció del que se'ns digui, elaborarem el pla
Joan Josep Omella
arquebisbe de barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona