Societat

Curenya nova per al darrer dels tres canons històrics de Palamós

La restauració dels suports de fusta amb rodes per al transport, denominats curenyes, que sustenten els tres canons històrics que s'exhibeixen als carrers de Palamós culminarà d'aquí a pocs dies amb la instal·lació de la nova curenya del tercer, una de les dues peces d'artilleria naval del segle XVIII que hi ha al passeig del Mar. Personal de l'àrea municipal de Patrimoni ha traslladat el canó durant uns dies a un magatzem públic per alliberar el suport, que serà replicat amb la fusta idònia per suportar el pes de la peça –uns 1.800 quilos– i les condicions climatològiques. El cost de l'operació és d'uns 3.000 euros.

El canó va ser descobert el 1967 en una de les diverses expedicions del Centre de Recuperació i d'Investigacions Submarines (CRIS), en la qual van participar els palamosins Robert Díaz i Xavier Casadejús davant la zona de la Llosa, a l'entrada de la bocana del port de Palamós. Entre les seves característiques, fa 2,80 metres de llargada i era del tipus “de 18 llarg”, segons les marques estampades i que avui ja no es llegeixen, per llançar bales de ferro de 18 lliures de pes. Es desconeix, però, si pertanyien a grans vaixells o bé eren peces de vigilància a la costa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.