Societat

presons

El Síndic defensa una acció urgent al centre de menors

En un informe sobre el funcionament d'aquest servei, el defensor de les persones parla d'irregularitats i mancances en relació amb el tracte envers els menors i les condicions dels treballadors

El Síndic de Greuges, que recentment va emetre un informe en relació amb el projecte de macrocentre a Puig d'en Roca, en què reclamava al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies que l'aturés, n'ha emès un altre sobre les condicions de funcionament del centre d'acolliment Nostra Senyora de la Misericòrdia. En aquest, es posa en relleu que 15 dels 38 infants i adolescents que hi resideixen fa més de sis mesos que hi són i se supera, per tant, el temps màxim establert (sis mesos). També en destaca la sobreocupació, atès que el centre disposa de 30 places. Aquesta sobreocupació genera, segons el Síndic, importants dificultats d'intervenció educativa i de convivència. I fa notar que la sobreocupació contrasta amb el fet que al mateix centre hi ha un espai a la segona planta que està buit. Davant de la informació que hi ha infants al centre que fa més de 60 dies que no estan escolaritzats i la manca de personal educatiu de reforç, el Síndic demana que es garanteixi el dret a l'escolarització de tots els menors des del moment d'ingrés al centre, i també que se'ls proveeixi dels materials necessaris per estudiar, com ara ordinadors, taules i material d'escriptori suficient i espais individualitzats.

Un dels incompliments a què es refereix el Síndic té a veure amb la ràtio de professionals, inferior a la que correspondria pel nombre d'infants que s'atenen. Recull les queixes dels educadors en el sentit que hi ha auxiliars d'educadors i integradors que estan exercint com a educadors i també que no es cobreixen les baixes de personal. Sobre aquest punt, demana que s'estudiïn les necessitats del servei i que s'hi adeqüin els horaris, la distribució i les cobertures dels professionals. També fa notar les deficiències en el manteniment de les instal·lacions i equipament del centre, com ara l'existència de llits plegables en algunes habitacions, la manca de cuina en alguns grups educatius i la falta de proteccions a les finestres dels pisos superiors.

Dificultats en el tractament dels adolescents

En l'informe del Síndic s'esmenten les dificultats en el tractament dels adolescents amb trastorns de conducta i problemes de salut mental. Tot i que la major part del grup de 12-18 anys rep medicació psiquiàtrica, no hi ha cap especialista a disposició del centre. Aquesta situació provoca problemes de seguretat i salut entre els residents i els treballadors que es resolen, sovint, amb la intervenció del SEM i els Mossos d'Esquadra. El Síndic creu que cal dotar el centre de professionals externs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia