Societat

trànsit

renovació del carnet de conduir

El Govern incrementarà les inspeccions als centres que renoven permisos de conduir perquè siguin “més estrictes”

Jané afirma que obtenir la llicència per més anys no pot ser un mer “tràmit” i que aquest procés no pot ser un “colador”

El Govern incrementarà les inspeccions als centres que renoven permisos de conduir perquè siguin més “estrictes” amb els conductors, especialment de transport col·lectiu, i així s'assegurin que reuneixen totes les condicions físiques i psíquiques per posar-se al volant.

“Volem tenir la seguretat que es fa bé la feina i que no és un colador. No és un tràmit, ens hi va la vida”, ha afirmat aquest dilluns el conseller d'Interior, Jordi Jané, acompanyat del titular de Territori, Josep Rull, en la presentació d'un paquet de propostes per reforçar la seguretat en el transport amb autocar, quan fa un any de l'accident de Freginals (Montsià), en què tretze noies van morir.

Un dels focus es troba a incentivar l'ús del cinturó de seguretat, obligatori des del 2007 en autocars de llarga tirada.

Jané ha afirmat que “el millor homenatge” que es pot rendir a les víctimes de l'accident de Freginals és “reforçar les mesures de seguretat” a la carretera, amb el focus posat en l'ús del cinturó, entre altres reptes. El conseller d'Interior ha lamentat, després d'un any i amb tots els atestats tancats de la Comissaria General de Mobilitat dels Mossos d'Esquadra, que “la majoria de víctimes no portava el cinturó cordat i la majoria de persones que es van salvar, sí que el duien”. Jané ha afegit que portar el cinturó de seguretat cordat quan un autocar bolca o fa un gir brusc redueix un 75% les possibilitats de morir en l'accident.

El Govern desenvoluparà campanyes informatives per promoure que els viatgers d'autocars es cordin el cinturó, es repartiran fulletons amb instruccions específiques i un díptic trilingüe amb consells als usuaris. També incentivarà que els vehicles incorporin elements d'avís i control de l'ús efectiu del cinturó. També s'incrementaran les inspeccions específiques sobre manipulació del tacògraf i altres elements de control, en el marc del Pla de Seguretat Viària i del Pla d'inspecció de transports.

Aquesta són algunes de les propostes presentades aquest dilluns per Jané i Rull. Formen part d'una sèrie de mesures sorgides d'una jornada de treball a l'estiu amb representants del sector del transport, sindicats i associacions d'usuaris com a reacció a l'accident de Freginals. Les mesures que es plantegen giren al voltant de tres eixos d'actuació: vehicles i cinturó de seguretat; conductors i condicions de treball; informació, contractació i drets i deures dels usuaris. Algunes són competències de la Generalitat; d'altres, de l'Estat i de la Unió Europea. La flota de transport per carretera a Catalunya és de 5.500 vehicles i hi ha més de 400 empreses dedicades a aquesta activitat.

Renovació dels permisos més exigent i proposta per implantar l''alcolock'

Jané ha anunciat que el Govern farà més controls i més intensius en els propers mesos als centres que renoven els permisos de conduir després que hagin arribat a la conclusió que s'han d'incrementar les “exigències” als conductors per ser “més rigorosos”. Quan no reuneixin les aptituds psicofísiques, s'hauran d'”expulsar” de la carretera, ha avisat.

El conseller d'Interior ha puntualitzat que l'executiu català pot controlar com “s'aplica la normativa”, si bé modificar-la és competència estatal. En aquest sentit, el Govern instarà l'estat a estudiar la possibilitat d'incrementar la freqüència en la renovació del permís de conduir per als professionals, l'augment de les aptituds psicofísics que s'exigeixen i la revisió del contingut i caràcter de les proves de control.

La Generalitat també proposarà al govern espanyol que transposi la directiva europea sobre l''alcolock', un dispositiu que impedeix al vehicle arrancar si el conductor ha consumit alcohol. “Tots els autocars haurien de portar l''alcolock'”, ha deixat clar Rull, que aposta per implementar els últims avenços tecnològics per millorar la seguretat a la carretera.

La Generalitat classificarà els vehicles en funció de la seguretat

Dins el seu àmbit de competències, en el marc de la llei de Transport de Viatgers de Catalunya que s'està redactant, la Generalitat implementarà un sistema de distintius de qualitat per classificar els vehicles de transport col·lectiu a partir dels elements de seguretat de què disposin i introduirà com a criteri d'avaluació les millores tecnològiques en els plecs dels concursos de noves concessions.

També incorporarà en la nova llei la necessitat que les empreses organitzadores de viatges en autocar disposin d'una llista dels passatgers d'un trajecte, com succeeix actualment en els viatges en avió o en vaixell, per facilitar les gestions en cas d'accident.

Pel que fa a la informació que reben els usuaris, es revisaran els elements dels vehicles que indiquen als passatgers les normes de seguretat i les instruccions a seguir en cas d'incidència.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
opinió

Girona FC: aprofitar les oportunitats

Fa unes quantes setmanes que el Girona FC ha assolit la fita de jugar a la primera divisió de futbol. A escala esportiva, l’entitat ja ha iniciat els tràmits per tal que aquest ascens no sigui efímer,...

Regidor d’ERC-MES a l’Ajuntament
 

Generalitat, Estat i Ajuntament commemoren el 25è aniversari dels Jocs

barcelona
 

Espanya es compromet a retornar els 4,4 milions d’euros de Fons Miner que deu al Berguedà des del 2012

Alt Berguedà
 

Dos joves igualadins, citats a declarar per una concentració d’estudiants a Barcelona

Igualada
 

Tanca portes la històrica cansaladeria Cal Piqué d’Igualada

Igualada
 
policial
procés sobiranista

Els Mossos esperaran instruccions dels responsables jeràrquics sobre com actuar l’1-O

barcelona
 

ERC de Berga lamenta el “mutisme escandalós” de la CUP davant el perill que El Tossalet tanqui

Berga
 

Miró organitza la primera Gran Festa del Vermut

Reus
 

Preocupació al Priorat per l'ampliació d'una pedrera entre el Masroig i els Guiamets

Reus