Societat

Estudiaran l'Alzheimer en casos de síndrome de Down

L'hospital de Sant Pau impulsa el projecte amb l'ajuda de la Fundació La Caixa

La unitat de memòria del servei de neurologia de l'hospital de Sant Pau de Barcelona ha impulsat, juntament amb la Fundació La Caixa, un projecte “pioner al món” que estudiarà durant tres anys mil persones amb síndrome de Down per tal de detectar de forma precoç l'Alzheimer. El Projecte Down Alzheimer Barcelona Neuroimaging Initiative (Dabni) el van presentar ahir el director del servei de neurologia del Sant Pau, Rafael Blesa; el director gerent del centre, Albert Salazar; el director general de la Fundació La Caixa, Jordi Giró, i representants de famílies afectades per la síndrome de Down, entre les quals, l'exentrenador de la selecció espanyola de futbol Vicente del Bosque, que té una filla amb síndrome de Down.

El projecte neix després que s'ha constatat que l'augment de l'esperança de vida de les persones amb síndrome de Down ha contribuït al fet que, a partir dels 60 o 65 anys, el 89% dels afectats presentin aquesta malaltia degenerativa, mentre que la prevalença en la població general és del 0,5% als 60 o 65 anys i arriba al 30 o el 35% als 85 anys. Aquesta major afectació, que es pot començar a manifestar als 40 anys, s'explica perquè el cromosoma 21, que es troba triplicat en la síndrome de Down, conté el precursor de la proteïna B-amiloide, present a la malaltia de l'Alzheimer.

Amb aquesta iniciativa, l'hospital de Sant Pau vol convertir-se en un centre de referència per als processos i les patologies que afecten les persones amb síndrome de Down. “No fer investigació amb persones amb Down és una nova forma de discriminació”, va dir ahir el director del servei de neurologia d'aquest hospital, Rafael Blesa. Segons ell, el problema de la sanitat és que “no està preparada” per a aquesta síndrome de Down quan es deteriora perquè abans aquestes persones no tenien una esperança de vida tan elevada. El projecte, que va començar el 2014 amb 400 pacients, vol trobar biomarcadors que indiquin el deteriorament cognitiu de les persones amb síndrome de Down, aconseguir una detecció precoç de l'Alzheimer per estudiar estratègies terapèutiques per prevenir la malaltia i aturar la progressió d'aquesta en detectar-ne els símptomes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia