Societat

tribunals

cas palau

Millet i Montull negocien ara amb el Palau tornar 32 milions

La presidenta de l'entitat confirma en el judici que els lladres confessos han ofert finques i solars per rescabalar-los

Carulla manté que, si es condemna CDC en sentència, li reclamaran els diners

Si pocs dies abans d'iniciar-se el judici del cas Palau de la Música es va saber que la mà dreta de l'expresident de l'ens, Jordi Montull, negociava amb la fiscalia una rebaixa substancial de la pena de la seva filla Gemma –que s'enfronta a 26 anys de presó– a canvi de confessar l'espoli de l'entitat i el fet d'haver ajudat al finançament il·legal de Convergència, ahir també es va saber que Fèlix Millet i Jordi Montull negocien amb el Palau el rescabalament econòmic, també necessari perquè se'ls rebaixi la condemna.

En la vuitena sessió del judici, l'ara presidenta del Palau de la Música, Mariona Carulla –que va declarar com a testimoni en haver estat la vicepresidenta de l'ens del 2000 al 2009, estiu en què es va destapar el robatori–, a preguntes de l'advocat de Convergència, Xavier Melero, va explicar que els advocats de Millet i Montull s'han acostat als lletrats de l'ens “per oferir patrimoni hipotecat per la causa i terrenys de secà”. Dels 32 milions en què el fiscal xifra l'espoli, el Palau n'ha rebut 6 dels lladres, segons va confirmar Carulla. A banda, també hi ha els 3,6 milions de diners públics del Consorci del Palau, al qual resta per recuperar 1,2 milions d'euros.

L'advocat del Palau, Javier Zuluaga, va protestar pel fet que es donessin a conèixer aquestes negociacions extrajudicials. No van ser les úniques. Carulla també va confirmar que les empreses Hispart i Altraforma, els administradors de les quals van confessar en la vista que havien girat feines fetes a Convergència al Palau, els estan tornant els diners. Un empresari va cobrar-los 190.000 euros i l'altre, 824.299 euros entre el 2004 i el 2008.

Carulla també va ratificar que els responsables de l'extinta Fundació Trias Fargas, de CDC, els han tornat en aquests anys gairebé totes les quotes dels 630.655 euros que Millet va deixar a la fundació del 1999 al 2008, però sense haver obtingut el vistiplau de l'Associació de l'Orfeó. “L'última quota està intervinguda”, va dir Carulla, que va assegurar que “no recordava que en l'acord posi que la Trias Fargas va actuar de bona fe”, quan li ho va preguntar el lletrat de CDC.

En aquest sentit, la presidenta del Palau va reiterar, com es recull en l'escrit d'acusació de l'ens cultural, que “si es demostra en sentència” que alguna altra entitat, referint-se a Convergència, “ha perjudicat el Palau”, es farà una reclamació. El fiscal xifra en 6,6 milions els diners que Ferrovial hauria pagat al partit a través del Palau.

Carulla va explicar que Millet era qui ho controlava tot al Palau. “L'aparença del que ens presentava era que tot era correcte”, va assegurar Carulla, economista de professió, que va detallar que l'estiu del 2009 van descobrir que l'Orfeó, que es deia que era deficitari, “tenia 30 comptes corrents”. Preguntada pel paper de Rosa Garicano, Carulla va afirmar que feia bé la seva tasca de mecenatge, però va ser acomiadada el 2009 perquè “no col·laborava en la investigació”.

L'interrogatori més amarg va ser el de l'advocat de Millet, Abraham Castro. “Vostè va pagar-se el convit del casament de Laia i de Clara Millet?”, va etzibar Castro a Carulla i, en obtenir un no com a resposta –i una rialla de la sala–, va rematar: “Llavors per què el Palau reclama a cada una pels dos convits”, xifrats en 164.000 euros pagats pel Palau. Carulla va dir que era un acord de la junta i, fins i tot, que “van robar-li la bossa” en un dels casaments.

Castro també li va preguntar si coneixia el difunt Salvador Oller, comercial de Letter Graphic –acusada de fer factures falses per a CDC–, el qual al jutjat va dir que havia entrat a fer tasques per a l'Orfeó “pel senyor Carulla, amo de Gallina Blanca”. Al final, li va preguntar: “Gallina Blanca fa donacions a CDC?” La protesta de l'advocat del Palau va evitar que hagués de respondre.

LES FRASES

En una caixa de Millet vam trobar 1,5 milions en bitllets de 500 ben endreçats
Sotsinspector dels Mossos
L'aparença dels comptes que presentava Millet era que tot era correcte, i no preguntàvem res
Mariona Carulla
presidenta del palau

Renuncien al testimoni de l'advocat Miquel Roca

L'ambient d'acords es traspua en cada sessió del cas Palau. Ahir la defensa de Fèlix Millet va renunciar a un testimoni clau: Miquel Roca i Junyent. Roca havia estat l'advocat personal de Millet i estava previst que declarés el 21 d'abril.

En el judici, l'expresident del Palau de la Música va assegurar que l'espoli que se li atribueix no és de tants milions perquè ell cobrava de diferents càrrecs, com a Agrupació Mútua, i tenia una “caixa única”, concepte que ahir també va admetre Mariona Carulla pel que fa a la gestió de l'Associació de l'Orfeó Català i de la Fundació del Palau.

Precisament, el sotsinspector dels Mossos, encarregat de la investigació sota tutela del fiscal i del jutjat, va xifrar en prop de 15 milions d'euros la quantitat de diners que es van treure entre els anys 2002 i 2008 dels comptes de la fundació i de l'associació, les dues entitats del Palau. També va detallar que en una caixa de seguretat que Millet tenia a Catalunya Caixa, hi van trobar “1,5 milions en bitllets de 500 ben endreçats i quatre sobres”, amb 300 euros.

D'altra banda, Jordi Pina, advocat de l'ex-director administratiu del Palau, Jordi Montull, va presentar ahir informes mèdics per tal que el tribunal l'eximeixi d'assistir a més sessions, com ja ha demanat Millet, que ha estat visitat pel forense. Ahir, la secció desena de l'Audiència sí que va acceptar de dispensar a assistir a més vistes dos empresaris que van confessar haver falsificat factures per a CDC: Miguel Giménez Salinas i Juan Manuel Parra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia