Societat

guia de processos participatius

Romeva defensa la participació ciutadana

El Govern edita una guia amb informació pràctica per dissenyar i executar processos participatius als municipis

El conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Participació, Raül Romeva, ha defensat que la participació i els processos participatius “permeten construir societats cohesionades”. Romeva ha fet aquestes declaracions en la presentació de la ‘Guia per dissenyar i executar processos participatius en l'àmbit municipal', que ofereix informació pràctica sobre com organitzar i executar aquestes iniciatives. El conseller ha defensat la recuperació dels processos participatius i el canvi de relacions en la gestió del bé públic, passant a relacions “transversals, compartides, coresponsables i trencant la dinàmica històrica de la verticalitat”. Ha alertat que aquests processos “no serveixen per a tot” però ha defensat que és la forma d'ajustar-se més a les necessitats i reclamacions dels ciutadans.

El conseller ha dit que les administracions han de combinar la “humilitat” i la “gosadia” ja que ha dit que per molta saviesa hi hagi als governs “sempre hi haurà més saviesa i coneixement” entre la ciutadania. Per això, ha fet una crida a fer ús dels processos participatius per tal d'incorporar aquesta saviesa i permetre que siguin els ciutadans els que donin la seva opinió.

Ha reconegut que es pot donar la situació en que el resultat del procés participatiu sigui el mateix que hauria pogut decidir el govern per si sol però ha defensat que el propi procés deliberatiu necessari per arribar a la decisió “té sentit en termes de construcció social i cohesió”. A més, ha apuntat que les decisions “no només s'han de prendre sinó també aplicar”. Amb tot això, Romeva ha defensat la importància de la metodologia escollida per portar a terme un procés per tal que la societat se senti seu el resultat.

El conseller ha fet un petit repàs per la història dels processos participatius ja que ha assegurat que fa uns anys semblava que podien servir per a tot i més tar es van deixar més en desús, mentre que fa uns anys s'estan recuperant. Ha conclòs que és una eina que serveix “amb límits” però que, en tant que serveix, s'ha de “posar en valor” i permet ser més “eficaços, eficients i útils”.

Per últim, ha assegurat que el Govern i el seu departament tenen la “obsessió” de fer que aquesta participació funcioni i per això han impulsat accions per donar suport a les administracions. L'objectiu final és “garantir que la presa de decisions sigui la més ajustada a les necessitats i aporti solucions”.

Romeva ha presentat així la ‘Guia per dissenyar i executar processos participatius en l'àmbit municipal'. L'objectiu d'aquest document és donar les pautes per al disseny i l'execució de processos participatius als municipis i pretén ser un suport per aquelles poblacions que tirin endavant un d'aquests processos. El llibret ofereix alguns cassos pràctics de processos participatius, que també s'han exposat aquest divendres en la jornada de presentació, com el de Terrassa (Vallès Occidental), Olot (Garrotxa) o Llagostera (Gironès).

La publicació forma part d'una col·lecció de guies breus sobre participatiu ciutadana pensada com a un conjunt d'eines que pretenen ser eminentment pràctica tant per a les institucions com per als agents que promouen i executen actuacions en aquesta línia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona