Societat

DIES DE VI I ROSES

El tsunami Franca Sozzani, al cinema

La vida de la icònica editora del ‘Vogue Itàlia', en la nova edició del festival Moritz Feed Dog
Caves Nadal vol elaborar el primer cava amb xarel·lo vermell 100%, adreçat als ‘millennial'

Franca Sozzani va morir al desembre als 66 anys deixant commocionat el món de la moda i convertint el seu nom en pura llegenda. Aquest dijous al cinema Aribau podrem conèixer una mica millor la vida i obra de la dona que va convertir-se en tot un tsunami polèmic i revolucionari al front del Vogue d'Itàlia durant 28 anys gràcies a la tercera edició del Moritz Feed Dog, el festival de documentals de moda de Barcelona, que s'estén fins diumenge.

A Chaos & Creation és el seu propi fill, Francesco Carrozzini, qui acompanya aquesta milanesa tan càlida i divertida com exigent durant quatre anys per obrir-nos el seu pensament i desxifrar la seva mirada. No va deixar ningú indiferent amb els números especials en què relacionava la moda amb temes d'actualitat com ara la guerra, el racisme, el sobrepès, l'addicció i la violència domèstica (“no podem estar sempre parlant de flors, la moda no va de roba, va sobre la vida”) amb imatges estètiques i impactants firmades per primeres figures com ara Meisel i Lindbergh (de qui el festival ofereix un documental). Creava controvèrsia perquè la crítica pot diluir-se i frivolitzar-se fàcilment quan es fa en un mitjà inesperat com una revista de vanitats. Al mateix temps, Sozzani, una dona discreta i ambaixadora de l'ONU per la fam, reivindicava la lleugeresa i el sentit de l'humor en la moda. Bernard-Henri Lévy la descriu com un personatge a mig camí entre Boticelli i Stendhal, i Lindbergh, com un àngel guerrer.

Nascuda en una família burgesa, amb estudis de literatura i filosofia, va fer un bon matrimoni i mai se li hauria passat pel cap treballar si no fos perquè la parella va fracassar. Va entrar al Vogue Bambini quan no li interessaven ni la moda ni els nens, però s'hi va aficionar tant que finalment va dedicar la seva vida sencera a la feina i al seu fill Francesco, que en el transcurs del documental que dirigeix descobreix fins i tot que el seu pare estava casat amb una altra dona quan va néixer.

El director, que volia mostrar al món la figura de la seva discreta mare, és notícia aquests dies perquè People ha anunciat que es casa amb la filla d'una altra gran dama de la moda, Anna Wintour, Bee Shaffer. Un matrimoni en la cúpula del negoci.

Precisament Wintour és l'amfitriona cada any de la gran festa, coneguda com els Oscar de la moda, que organitza la revista Vogue de Nord-amèrica al Metropolitan Museum el primer dilluns de maig per inaugurar l'exposició de moda d'aquell any. Un dels onze documentals que mostrarà el Moritz Feed Dog, The first monday of may, ens desvela els secrets de l'organització d'una festa que no es perd cap celebritat del moment, de Rihanna a Jennifer Lawrence. Totes hi assisteixen espectaculars al sopar inaugural, que l'any 2015, que apareix retratat, es va dedicar a la Xina.

De moda, però nupcial, també n'ha parlat Melissa Jiménez aquesta setmana en presentar els dissenys de festa de Rosa Clarà, la firma que la vestirà el dia del seu casament amb Marc Bartra, ara jugador del Borussia Dortmund. “Serà un vestit fresc, suau, que no deixarà indiferent. Seré una núvia romàntica i moderna”, diu la guapa periodista en una entrevista a l'Hola. La parella, que té una nena de gairebé 2 anys, farà una cerimònia civil al juny a Barcelona.

I de la moda al món del vi, perquè Caves Nadal ha posat en marxa un nou projecte per elaborar el primer escumós amb xarel·lo vermell, una varietat autòctona del Penedès que es troba en procés de recuperació, i que no fa vi rosat sinó blanc. De fet, ja hi elaboren un vi tranquil des de fa dos anys amb molt bona acceptació.

Amb l'objectiu que el producte final s'aproximi al gust del consumidor jove, el celler està buscant 50 joves, d'entre 20 i 40 anys, perquè integrin un comitè de tast a través del qual s'escollirà el perfil del nou escumós. Es reuniran un cop cada trimestre i estudiaran l'evolució dels escumosos elaborats a partir de tres microvinificacions amb raïm de la verema 2016 amb tres punts de maduració diferents. “Si tot va bé, per la verema 2019 ja tindrem coneixements suficients per dominar l'elaboració d'un escumós de xarel·lo vermell amb un estil i unes propietats úniques”, diu Xavier Nadal, director del celler.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia