Societat

Deixar de fumar pot reduir fins a un 80% les baixes laborals

Un estudi pioner al conjunt de l'Estat ha permès constatar que deixar de fumar podria reduir fins a un 80% el nombre de baixes laborals, segons va informar ahir a través d'un comunicat la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic).

El treball, elaborat entre el 2009 i el 2015, ha estat impulsat per l'equip d'atenció primària (EAP) Florida Nord de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelona) amb una mostra de 450 pacients fumadors, exfumadors –havien deixat el tabac tres anys enrere– i no fumadors. Segons els resultats, la mitjana d'incapacitats temporals per pacient va ser un 80% superior en els pacients que fumaven respecte als que havien deixat el tabac. Un 64% dels exfumadors mai van agafar una baixa i, en el cas dels fumadors, aquest percentatge va descendir fins al 53%.

El metge i investigador principal de l'estudi, Josep Lluís Ballvé, explica que el tabac està relacionat amb malalties respiratòries a curt termini, com ara refredats comuns, la grip, pneumònies i bronquitis, a més del càncer i infarts a llarg termini.

Ballvé considera que una de les línies d'actuació seria replantejar-se el finançament del tractament antitabac, ja que sembla bastant clar que disminuir el nombre de baixes milloraria la productivitat i el cost per a la Seguretat Social.

Si es confirmessin aquestes primeres dades amb estudis posteriors, hi hauria “un argument econòmic més, basat no solament en el cost sanitari, sinó en el cost laboral”, perquè les empreses i administracions públiques financessin fàrmacs per deixar de fumar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona