Societat

Bonet diu ara que el govern és l'ens que pot salvar el Parc

El president del Patronat del Parc Científic i Tecnològic va menar pressa ahir a la Generalitat perquè hi aporti cinc milions

Diu que l'Estat complirà amb la quitació si cobra al comptat

El rector de la UdG i president del Parc Científic i Tecnològic (PCiT), Sergi Bonet, va voler deixar clar que, “ara mateix [ahir per al lector, si bé és cert que avui tot podria variar]”, el Parc continua a les portes de la liquidació, perquè el govern de la Generalitat no pot aportar un xec de 5 milions d'euros. I això és només una part, perquè el total que li reclama l'Estat són 7,5 milions.

Bonet es va afanyar a aclarir que l'Estat, de moment, esperarà i mantindrà la quitació del 45% del deute, sempre que cobri al comptat; és a dir, vol rebre de cop els 13,8 milions de l'anomenat privilegi general. Sobre la resta, l'anomenat privilegi ordinari (13,8 milions), és on s'aplicaria la quitació del 45%, i els diners es retornarien en 20 anys. En tot cas, Bonet insisteix que incomplir aquesta part del conveni seria “il·legal”. El deute total del Parc és, però, de 45 milions.

La jugada del rector

El president del PCiT, de fet, va forçar ahir realment la situació volent signar l'acord del privilegi general davant de notari, convocant-hi totes les parts, per signar l'acord singular forçant la Generalitat a moure més fitxes. Tot plegat va donar peu a una situació rocambolesca, ja que el representant de l'Estat ni es va molestar a presentar-se davant del notari, conscient que la Generalitat no tenia signat el xec de 5 milions.

En aquesta cursa contra rellotge, ahir al matí el govern ja va autoritzar l'Empresa de Promoció i Localització Industrial de Catalunya (Avançsa) a atorgar un préstec de 5 milions d'euros a 20 anys a Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA) per adquirir el 64,54% del dret de superfície de l'edifici ICRA/H20. Però d'aquí a un xec al comptat hi ha un bon tros. L'Estat justifica que l'aportació de la Generalitat ha de ser de 7,5 milions –suma que no pot assumir– al·legant que al seu moment l'executiu català es va comprometre per escrit a posar 20 milions. Bonet, que fins ara ha fet de portaveu, va explicar, que per posar les coses fàcils al govern, el consell de la UdG va acordar aportar en efectiu 2,5 milions més, que ahir ja estaven estampats en un xec. Però, malgrat tot, i segons Bonet, continuen faltant 5 milions per arribar als 13,8 milions del privilegi general. “Si el xec no arriba abans del dijous [demà] a les deu menys un minut del matí, el Parc estarà realment en una situació molt i molt difícil”, va remarcar el rector, flanquejat a la capella del Roser per la gerent de la UdG, Fàtima Calvo, i la directora del Parc, Anna Albart, que no van intervenir.

En aquest procés, cal destacar que la Diputació de Girona aportarà 6 milions d'euros amb la compra d'una part de l'edifici Narcís Monturiol, i l'Ajuntament de Girona, 2 milions en 20 anys. Però segons el rector, ara mateix no té ni consignació pressupostària per al 2017. A més, i a la pràctica, el mateix PCiT hi posa 6 milions més si es té en compte el lloguer que deixarà de cobrar amb la compra de l'ICRA. Fins ara hi ha hagut tres pròrrogues, però el jutge va dir que la que venç demà a les deu del matí seria l'última.

LA FRASE

Si el xec no arriba abans de dijous [demà], el Parc estarà en una situació molt i molt difícil
Sergi Bonet
Rector de la UdG i president del patronat del parc científic

LA XIFRA

7,5
milions d'euros
reclama l'Estat a la Generalitat, que ha manifestat que només en pot posar cinc.

Un escàndol de progressió geomètrica des de la primera totxana

Joan Trillas

La roda de premsa d'ahir del rector de la UdG i president del Parc Tecnològic, Sergi Bonet, va ser com assistir a una projecció d'un Cinexin dels antics, per no dir un Cine NIC. Una nova gran escenificació per evidenciar el gran paper que ha fet la UdG –i això és objectiu–per salvar el Parc i, a la vegada, per tornar a deixar anar una canterella analítica, per no dir una autòpsia, amb un responsable a qui fotre –analíticament– les culpes, que fa mesos que es repeteix.

El paper de Bonet, de fet, el va escollir ell obrint el meló i portant el Parc al concurs de creditors per trobar una solució a un descomunal deute de 45 milions d'euros. Bonet no ho té fàcil; ha assumit el rol del bo del film i, a la vegada, del dolent, per alguns. Ara resulta que falten cinc milions de la Generalitat i que l'Estat complirà l'acord. Una frenètica cursa contra rellotge en la qual cal plantejar-se l'enorme despropòsit que va ser, en la seva mateixa concepció, aquest monstre que s'acabarà pagant, tant sí com no, amb diner públic. Dos anys per trobar una solució. Ara té beneficis, enhorabona, però un deute de 45 milions. Estat, Generalitat, Ajuntament, Cambra de Comerç i FOEG, tothom va sortir a la foto posant rialler davant una pila de totxanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia