la contra

Torna la Roca del Frare

Vint-i-quatre anys després que una llevantada la fes caure i que fos endreçada en un magatzem, l'Ajuntament de l'Escala vol que la representativa roca pugui tornar a ser visible

La coneguda com la Roca del Frare no és un escull més del mar escalenc, sinó que és un símbol per als veïns i veïnes de l'Escala. De fet, la roca està endreçada en una magatzem des de fa vint-i-quatre anys, però encara es manté en l'imaginari dels escalencs. Fins i tot el compositor local Josep Vicens, l'avi Xaxu, li va retre homenatge dedicant-li una sardana.

Mirada des de l'angle adient, aquesta roca havia anat agafant forma per l'erosió del mar, fins que va semblar un frare resant dins l'aigua, amb la caputxa de l'hàbit posada i les faccions de la cara marcades. El 1982, però, una llevantada la va fer caure i es va enfonsar. Al cap de tres anys, un grup de veïns va intentar sense èxit tornar a col·locar-la al seu lloc, però el mar la va tornar a descalçar al cap de només vint-i-quatre hores. Llavors la Roca del Frare es va recuperar i es va guardar en un magatzem a l'espera d'una decisió que mai es va prendre sobre què s'havia de fer amb aquest popular escull.

Ara, vint-i-quatre anys després que aquella roca fos endreçada, l'Ajuntament de l'Escala i les persones que l'han estat guardant tot aquest temps han decidit treure-la a la llum perquè torni a ser visible per a tothom. De fet, aquesta setmana l'alcalde de Escala, Estanis Puig, tècnics municipals i un grup de veïns implicats en la iniciativa, van visitar el magatzem on està guardada la roca per analitzar els llocs possibles on es podria situar, i van poder comprovar que l'escull manté la forma original.

Una idea que ha pres més força és que aquesta roca es pugui situar al passeig marítim, a poca distància d'on havia estat inicialment, coincidint amb el primer aniversari de la llevantada que el va destruir. Això sí, s'ha descartat tornar a posar la Roca del Frare al mar, ja que la silueta dels esculls ha canviat molt amb els anys i aquesta opció no és factible. Quan el 1982 la roca va caure, ja els veïns es van organitzar per treure-la del fons marí, i avui la gent que se'n recorda i un grup de 278 persones estan en un grup a la xarxa social Facebook per demanar el retorn de l'escull.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
administració

Neix una entitat per difondre la història i la cultura de Roses

roses
Raúl Montilla
Periodista i escriptor

“Emigrar és molt dur, és un joc d’identitat molt bèstia”

Cornellà de Llobregat
SOCIETAT

ADF, 15 entitats i un restaurant a Els Bellots

TERRASSA
educació

Malestar perquè es tanca una línia d’I3 a Rocafonda de Mataró

Mataró
salut

Acord en defensa de l’antic hospital de Mataró

mataró
medi ambient

Badalona analitza la salut de 216 palmeres i 10 estan molt greus

Badalona
Sant Feliu de Pallerols

Sèlvans assaja un nou model d’economia rural a través de la gestió forestal

Sant Feliu de Pallerols
GIRONA

Retiren l’aparcament reservat a la Guàrdia Civil a Emili Grahit

GIRONA
SALUT

Créixer en entorns d’aire contaminat redueix la capacitat d’atenció dels nens

BARCELONA